29 Ιαν 2008

ΕΚΤΑΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ!

ΕΞΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31-1-2008 ΔΕ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ.Η ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΝ ΛΟΓΩ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ Η Η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΑ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ.

Υ.Γ:Υπενθυμίζεται ότι ούτε την Τετάρτη 30-1-2008 ΔΕ θα πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα μαθήματα λόγω της γιορτής των Τριών Ιεραρχών.

26 Ιαν 2008

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΚΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!!!

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Αν και ο όρος τοπικά προβλήματα δεν είναι ακριβώς σωστός με την έννοια ότι τα προβλήματα πηγάζουν από την κυρίαρχη πολιτική τον χρησιμοποιούμε εννοώντας τα ειδικότερα προβλήματα που εμφανίζονται στο νησί ,πέρα από τα γενικά και δυσκολεύουν τόσο την ζωή των φοιτητών αλλά και την λειτουργία του ίδιου του πανεπιστήμιου.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ

Στέγαση σχολών

Η ίδρυση νέων τμημάτων απ΄ τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με αμφισβητούμενο περιεχόμενο σπουδών, αλλά και χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών, έχει οδηγήσει πολλά ΑΕΙ-ΤΕΙ σε όλη τη χώρα ουσιαστικά να ΄ναι άστεγα. Η πολιτική αυτή της ανεξέλεγκτης ίδρυσης τμημάτων εκτός όλων των άλλων να΄ναι και εξαιρετικά σπάταλη. Τα χρήματα που ξοδεύονται από τα τμήματα για τα ενοίκια αποτελούν ένα τεράστιο ποσό, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει άλλες ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 33000 € που ξοδεύονται μηνιαίως για τη στέγαση του ΤΝΕΥ-ΤΜΟΔ. Οι φοιτητές στοιβάζονται σε κτίρια που δεν έχουν προδιαγραφές για να λειτουργήσουν ως πανεπιστήμια και αντιμετωπίζουν τόσο προβλήματα αιθουσών όσο και εργαστηριακών χώρων, π.χ. ΤΜΟΔ. Στη Χίο το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζει το ΤΜΟΔ και το ΤΝΕΥ. Η λειτουργία αυτών των δύο τμημάτων βρίσκεται στον αέρα.

Η ΠΚΣ θεωρεί μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης στα Ταμπάκικα. Όλα τα υπόλοιπα μέτρα δεν μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα της στέγασης και της ομαλής λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι Φοιτητικές Εστίες

Η πρόταση μας για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλους προϋποθέτει τη δημόσια στέγαση για όλους τους φοιτητές. Τα δωμάτια των φοιτητικών εστιών (179) δεν μπορούν να καλύψουν τους 1200 φοιτητές που υπάρχουν στο νησί. Άλλοι τόσοι περίπου (180) παίρνουν το επίδομα στέγασης, περίπου 150€. Τα τελευταία χρόνια λόγω και της υποχρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης απ΄ τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα στις Φ.Ε. είτε λόγω ανεπαρκών συντηρήσεων είτε λόγω κακοτεχνιών.

Ταυτόχρονα, το ίδιο το πανεπιστήμιο υλοποιώντας τον νέο Νόμο Πλαίσιο για τη λειτουργία των ιδρυμάτων επιδιώκει τόσο την επαναφορά των ενοικίων όσο και για την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου ( security ).

Απαιτούμε:

  • Περιφρούρηση των κατακτήσεων των φοιτητών ( δωρεάν διαμονή στις εστίες, διατήρηση ασύλου )
  • Δημιουργία νέων φοιτητικών κατοικιών ( Β φάση )
  • Αύξηση του επιδόματος στέγης στα 300 ευρώ

Η Φοιτητική Λέσχη

Η πρόταση μας για δημόσια-δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθείται στο ζήτημα της σίτισης των φοιτητών. Το φοιτητικό εστιατόριο στεγάζεται σ έναν ακατάλληλο και επικίνδυνο χώρο για την υγεία των φοιτητών. Ενώ και το πόσο που διαθέτει το πανεπιστήμιο για την σίτιση του κάθε φοιτητή δεν ξεπερνά τα 2€.

Απαιτούμε:

  • Τη μετεγκατάσταση της λέσχης σε χώρο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την λειτουργία του φοιτητικού εστιατορίου, μέχρι να δημιουργηθεί φοιτητική λέσχη στα Ταμπάκικα.
  • Την κατοχύρωση της Δωρεάν Σίτισης με το πέρασμα της διαχείρισης της φοιτητικής λέσχης στο πανεπιστήμιο.

Βιβλιοθήκη και Υπολογιστικό Κέντρο

Η ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου, η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, η επιστημονική έρευνα απαιτεί και τις ανάλογες υποδομές. Αυτή τη στιγμή βιβλιοθήκη υπάρχει μόνο στο ΤΔΕ ενώ δεν επαρκεί για καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες. Χώροι μικροί και τα βιβλία στοιβάζονται σε κούτες. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα πανεπιστήμιο χωρίς βιβλιοθήκη και υπολογιστικό κέντρο και μάλιστα με ωράρια που να μπορούν να αξιοποιούνται από τους φοιτητές όλοι τη μέρα.

Απαιτούμε:

· Τη δημιοργία κτηρίου βιβλιοθήκης και υπολογιστικού κέντρου στα Ταμπάκικα.

· Τη διεκδίκηση σημαντικού ποσού για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης, με σύγχρονα βιβλία, αλλά και όλων των φιλοσοφικών ρευμάτων.

Επαγγελματικα Δικαιωματα

Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων δε λύνει από μόνη ούτε το πρόβλημα της ανεργίας στους πτυχιούχους, ούτε το ζήτημα των αξιοπρεπών μισθών. Το πρόβλημα του ΤΜΟΔ το αντιμετωπίζουν πολλές σχολές τόσο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι σοβαρό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται στη λογική «ας μας κατοχυρώσει το ΤΕΕ επαγγελματικά δικαιώματα, κι ας είναι ότι να ‘ναι». Δεν αρκεί απλά να κατοχυρώσεις ότι μπορείς να ασκήσεις ένα επάγγελμα. Το ζήτημα είναι να έχεις πάρει και την απαραίτητη επιστημονική γνώση για να μπορείς να το ασκήσεις. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι διαχειριστικό. Η κυβέρνηση , το ΠΑΣΟΚ και το κεφαλαίο, επιθυμούν τη λειτουργία τμημάτων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα με στόχο τη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό που απαιτείται είναι να δώσουν λύση οι υπεύθυνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα. Να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα που να κάνει ξεκάθαρο το τι επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να΄χει ο απόφοιτος του ΤΜΟΔ.

Τμήμα Τουρισμού

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού που επιθυμούν τόσο το πανεπιστήμιο όσο και οι τοπικοί φορείς. Κατ ‘αρχήν ο τουρισμός δεν είναι επιστήμη. Οι ίδιοι οι αστοί οικονομολόγοι ορίζουν ότι ο τουρισμός είναι αντικείμενο της οικονομικής δραστηριότητας. Κατά συνέπεια η ίδρυση ενός τέτοιου τμήματος δεν έρχεται να καλύψει επιστημονικές ανάγκες στην παραγωγική δραστηριότητα. Η ΠΚΣ στέκεται αρνητικά στην ίδρυση αυτού του τμήματος. Η ίδρυση αυτού του τμήματος πατάει στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της υποβάθμισης της επιστημονικής γνώσης, της αντιμετώπισης του φοιτητή ως πελάτη. Επίσης θα δημιουργήσει στρατιά νέων απόφοιτών χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Αλλά και επιστημονικό αντικείμενο να υπήρχε δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την ίδρυση νέου τμήματος π.χ. κτιριακό ΤΝΕΥ-ΤΜΟΔ, φοιτητική λέσχη και εστία κτλ.

Τα Μεταπτυχιακά

Ο νέος νόμος κατοχυρώνει δίδακτρα σ΄ όλα τα μεταπτυχιακά καθώς και τη δυνατότητα να δημιουργηθούν τα τμήματα μεταπτυχιακά προγράμματα, ευέλικτα, που θα τα προσαρμόζουν στις ανάγκες της αγοράς.

Απαιτούμε:

· Να καταργηθούν τα δίδακτρα ( 4500€ ) στα μεταπτυχιακά της Χίου.

· Τα μεταπτυχιακά ενός κύκλου να οδηγούν σε διδακτορικό.

Η ποιότητα Ζωής

Το πανεπιστήμιο θα πρέπει να περιλαμβάνει αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους ώστε να αξιοποιούν οι φοιτητές τα ενδιαφέροντα τους στον ελεύθερο χρόνο ( π.χ. γήπεδα, συγκροτήματα, ραδιοφωνικοί σταθμοί, θεατρικά κτλ. ). Οι πολιτιστικές ομάδες που υπάρχουν είτε φυτοζωούν είτε έπαψαν να υπάρχουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης.

Απαιτούμε:

· Τη λύση των προβλημάτων των πολιτιστικών ομάδων.

· Τη διεκδίκηση πόρων για τη χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών

Οι συμβασιούχοι 407-Προσωπικό

Το πανεπιστήμιο χρειάζεται επιστημονικό και ειδικευμένο προσωπικό με πλήρη και σταθερή εργασία για τη λειτουργία του. Ο θεσμός των συμβασιούχων και μάλιστα απλήρωτων για πολλούς μήνες, έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα τους στη σταθερή εργασία.

Απαιτούμε:

· Τη μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων.

· Την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού

Ο ενωμένος αγώνας όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές λύσεις που να αναβαθμίζουν τα τμήματα του πανεπιστημίου του νησιού μας.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!!!!!

Τα σχόλια δικά σας...

Υ.Γ:Όπως πάντα τα σχόλια τα οποία περιέχουν υβριστκό περιεχόμενο δε θα αναρτούνται..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 24-1-08 ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Η σημερινή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από την Πρυτανική Αρχή μπορούμε να πούμε ότι μας έκανε να βγάλουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το γίνεται και το τι επρόκειτο να γίνει όσο αναφορά το κτηριακό ζήτημα των σχολών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη Χίο.Τα συμπεράσματα τα οποία μπορούμε να αποκομίσουμε κινούνται πάνω στους εξής άξονες:

1.Οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε ήταν και είναι κοντά στα προβλήματα του Πανεπιστημίου από την ίδρυση του αφού ποτέ δε χρηματοδότησαν την κατασκευή της Πανεπιστημιούπολης στα Ταμπάκικα με αποτέλεσμα το ΤΜΟΔ και το ΤΝΕΥ να είναι ΑΣΤΕΓΑ και να καταλήγουν να κάνουν «δημοπρασίες» για το πού θα πάνε να εγκατασταθούν προσωρινά!!! ΕΛΕΟΣ!!!!

2. Οι κυβερνήσεις ουδέποτε σχεδίασαν τη στρατηγική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στους τομείς:

  • Κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή(αίθουσες διδασκαλίας,βιβλιοθήκη.υπολογιστικό κέντρο,αναγνωστήρια)
  • Κάλυψη των θέσεων ΔΕΠ με επιστημονικό προσωπικό σ΄όλους τους τομείς των-εδώ-τμημάτων.
  • Ποιότητα ζωής:Δημιουργώντας τις υποδομές για τη δημιουργική ζωή των καθηγητών και φοιτητών.

3.Κάποιοι αντιμετωπίζουν τους φοιτητές στο νησί ως πελάτες,οι οποίοι θα αφήσουν τα λεφτά τους, και όχι ως Ακαδημαϊκούς πολίτες(κ.Μπουρνιά-Nομαρχιακή Σύμβουλος ΝΔ-: «Χάρηκα που είδα φοιτητές στην Απλωταριά να ψωνίζουν…»,κ.Μυλωνάδης-Ιδιοκτήτης των κτιρίων του ΤΜΟΔ-:«Εγώ θα μιλήσω ως ιδιοκτήτης του ΤΜΟΔ…»).

4. Την αναγκαιότητα της δημιουργίας μετώπου Δράσης και Διεκδίκησης :

  • Των αναγκαίων κονδυλίων για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης στα Ταμπάκικα από εθνικούς πόρους του ΥΠΕΠΘ.
  • Το χαρακτηρισμό της περιοχής στο χωροταξικό σχεδιασμό ως χώρο ανάπτυξης εκπ/κών δραστηριοτήτων.
  • Την ενίσχυση των προσπαθειών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με κονδύλια απ΄το Δ΄ΚΠΣ με ευθύνη της Ν.Α Χίου.
  • Την ενίσχυση των προσπαθειών της πρυτανικής αρχής με το έμπειρο και καταξιωμένο επιστημονικό προσωπικό των Τεχνικών υπηρεσιών της Ν.Α και του Δήμου Χίου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ΠΚΣ θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις.

12 Ιαν 2008

ANAKOIΝΩΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΚΣ!


Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας προχώρησε στη δημιουργία κινηματογραφικής ομάδας όπου μπορεί να συμμετέχει ο καθένας χωρίς καμία συνδρομή και τέτοια περίεργα!

Οι προβολές της κινηματογραφικής ομάδας της ΠΚΣ ξεκίνησαν.Η αρχή έγινε στις 13/12/2007 με την ταινία Τα πέτρινα χρόνια στη μεγάλη αίθουσα του ΤΔΕ.Η συνέχεια έπειται ανάλογα και με τα προγγράματα των εξεταστικών των σχολών.Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην ομάδα μπορεί να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε μέλος της ΠΚΣ .Προτάσεις για ταινίες μπορείτε να γράψετε στα σχόλια όπου για δημοσίευση θα βάλετε ανώνυμος και στο σχόλιο βάζετε ή nickname ή το κανονικό σας όνομα.ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως οι προβολές είναι ΔΩΡΕΑΝ!!

Υ.Γ:Για την ομαλή λειτουργία του blog όλα τα σχόλια θα γίνονται δεκτά εκτός εκείνων των οποίων το περιεχόμενο είναι υβριστικό.

ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ

Καλή μας αρχή!Αυτή είναι η πρώτη απόπειρα δημιουργίας blog της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. Χίου δοσμένη με μπόλικο ερασιτεχνισμό αλλά και με διάθεση για καθημερινή βελτίωση!Μέσα απ' αυτό το blog θα έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνούμε καθημερινά για τις εξελίξεις στη σχολή μας αλλά και γενικότερα καθώς και για τις πολύμορφες δρατηριότητες της ΠΚΣ Χίου.
Ελπίζουμε να σας αρέσει!Καλή εξερεύνηση..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


Ανακοίνωση για την νέα χρονιά και τους νέους αγώνες

Νέα χρονιά ξεκινάει και μπροστά στο φοιτητικό κίνημα προβάλλουν μια σειρά από προκλήσεις και μάχες που πρέπει να δώσει με επιτυχία!
Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και νεολαίοι όχι μόνο αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική της κυβέρνησης πλήττει τα δικαιώματά τους αλλά και συνειδητοποιούν ότι την απάντηση θα τη δώσουν μέσα από το δρόμο του αγώνα.Ακόμα και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αναγκάζονται να μιλήσουν για απώλειες του δικομματισμού και δυσκολίες της κυβέρνησης να προωθήσει τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο απεργιακός ξεσηκωμός έστειλε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση!
Την ανάγκασε την να καταφύγει σε ελιγμούς για να προωθήσει, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της. Στην κατεύθυνση αυτή «φημολογείται» ότι το τελικό σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό δεν θα ενσωματώνει όλες τις αναγγελθείσες ρυθμίσεις. Στην ίδια ρότα κινούνται και τα μέτρα για την παιδεία τα οποία, υπό την πίεση των αντιδράσεων, «φημολογείται» ότι θα καθυστερήσουν.

Οι εξελίξεις αυτές υποδεικνύουν στους φοιτητές τη συνέχιση της πάλης τους το δυνάμωμα της αντίστασης στην πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΕΕ. Το 2008 μπορεί να είναι χρονιά αντεπίθεσης μέσα από τους αγώνες που θα αναπτυχθούν ώστε να αποτραπούν τα αντιδραστικά μέτρα και να αποσπαστούν κατακτήσεις, χρονιά που οι φοιτητές θα αποδυναμώσουν μέσα από την καθημερινή τους πάλη τους φορείς της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, χρονιά που θα δυναμώσει η συσπείρωση και κοινή δράση όλο και περισσότερων φοιτητών στην Πανσπουδαστική.

Οι φοιτητές μαζί με το λαό έχουν να δώσουν κοινές μάχες για το ασφαλιστικό!
Η Πανσπουδαστική προβάλλει την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με πρώτο σταθμό τη μαζική συμμετοχή των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στις 22/1 στα συλλαλητήρια που έχουν προκηρύξει εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου καθώς και σε καινούρια πανεργατική απεργία.

Αξιοποιούμε την πείρα από τη μεγάλη απεργία στις 12/12!
Έγιναν βήματα στη συμπόρευση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό. Χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν στη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση. Το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να δώσει το δικό του στίγμα και παράλληλα μέσα στις σχολές πραγματοποιήθηκαν μία σειρά περιοδειών εκπροσώπων του εργατικού κινήματος για να ενημερωθούν οι φοιτητές για την κατάσταση που επικρατεί στους κλάδους τους. Επίσης φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών, των δικηγόρων, των δημοσιογράφων και των μηχανικών.

Επιτίθενται στα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στο εργασιακά μας μέλλον μας, στη ζωή μας!
Το εργασιακό μας μέλλον επιδεινώνεται και τα μορφωτικά μας δικαιώματα υποβαθμίζονται μέσω της επιχειρούμενης εξίσωσης προς τα κάτω των πτυχίων μας με τα πτυχία των ψευτοκολλεγίων. Από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, οι οποίες έγιναν αμέσως μετά τη συνάντησή του με μέλη του αμερικάνικού Κογκρέσου και με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναγνώριση όχι μόνο των ψευτοκολλεγίων της ΕΕ αλλά και των αμερικανικών (για τα οποία καμία ευρωπαϊκή οδηγία δεν υπάρχει). Από τα παραπάνω αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει αναγκαστικά μία κοινοτική οδηγία με την οποία διαφωνεί αλλά επιδιώκει με κάθε τρόπο να αναγνωρίσει τα ψευτοκολλέγια, είτε είναι ευρωπαϊκά είτε είναι αμερικάνικα. Με βάση τις δηλώσεις του Στυλιανίδη σύντομα αναμένεται να έχουμε εξελίξεις στο θέμα των ΚΕΣ.

Παράλληλα ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας δηλώνει στο ραδιόφωνο ότι τα δημοσιεύματα περί παγώματος του νόμου πλαισίου είναι «τακτικός ελιγμός, ένα βήμα πίσω για να κάνει ένα άλμα μπροστά». Ομολογεί δηλαδή ότι ετοιμάζει νέα μέτρα προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής. Ήδη η ΕΕ πιέζει για την εφαρμογή του συστήματος των Πιστωτικών Μονάδων (του συστήματος που αποδομεί τα πτυχία και τα μετατρέπει σε άθροισμα σκόρπιων γνώσεων) και για την εφαρμογή της αξιολόγησης των πανεπιστημίων (της διαδικασίας ελέγχου των αναδιαρθρώσεων και του βαθμού υποταγής των πανεπιστημίων στις ανάγκες του κεφαλαίου). Καλούμε του φοιτητικούς συλλόγους να εντείνουν την πάλη τους απέναντι στην εξίσωση προς τα κάτω με τα ΚΕΣ και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης και των πιστωτικών μονάδων που θα προωθηθούν με αφορμή την εφαρμογή του νόμου Πλαίσιο.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν οι εξεταστικές. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να αναλάβουν δράση για να επιβάλλουν την ομαλή και εύρυθμη διεξαγωγή τους. Κάτι που έχει να κάνει με το να μην υπάρχουν μαζικά κοψίματα, να δοθούν αμέσως όλα τα απαραίτητα συγγράμματα και να μην μπουν θέματα εκτός της ύλης των συγγραμμάτων που έχουν ήδη διανεμηθεί.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο σκηνικό ώθηση στο συντονισμό και στην περαιτέρω οργάνωση του φοιτητικού κινήματος μπορεί να δώσει η συγκρότηση της ΕΦΕΕ. Το δίλημμα για τους φοιτητές μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: «Αν όχι εμείς–Ποιοί; Αν όχι τώρα–Πότε;» Καλούμε τους φοιτητές να πιέσουν για τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, που έχει να κάνει με το να οριστούν εκπρόσωποι για αυτό από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια και να καταλήξει η ημερομηνία της πραγματοποίησής του.
Και την Νέα Χρονιά
Όλοι στον Αγώνα: