12 Μαρ 2008

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ. ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ


Όλοι εμείς που σπουδάζουμε στα ΑΕΙ της χώρας και βιώνουμε τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε. και των βιομηχάνων στα μορφωτικά δικαιώματα και το εργασιακό μας μέλλον:

Δεν ανεχόμαστε την ακριβοπληρωμένη ημιμάθεια, τους όλο και περισσότερους ταξικούς φραγμούς, το αφόρητο οικονομικό φορτίο σπουδών στις πλάτες μας και των οικογενειών μας. Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση των σπουδών μας με τη διάσπαση σε κύκλους και το διαμελισμό τους σε σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες, τη μετατροπή των πτυχίων μας σε πιστοποιητικά χωρίς αντίκρισμα. Δεν ανεχόμαστε να ζούμε με τον εφιάλτη της ανεργίας. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε τα εξαντλητικά ωράρια με τα 10ωρα και τα 12ωρα για εξευτελιστικές αμοιβές.

Καταδικάζουμε την ιδιωτικοποίηση, την εξίσωση των ΑΕΙ με τα ΙΕΚ – ΚΕΣ, την άμεση ή έμμεση αναθεώρηση του άρθρου 16, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και το νόμο πλαίσιο – έκτρωμα που απαιτούμε να καταργηθεί. Αντιπαλεύουμε την πλήρη υποταγή και τον ασφυκτικό έλεγχο της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τις δυνάμεις της αγοράς, το κεφάλαιο.

Αγανακτούμε με τη σαπίλα & τη διαφθορά που ενισχύουν οι νόμοι για την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, αλλά και οι παρατάξεις της υποταγής με συναλλαγές, ρουσφέτια και εκβιασμούς.

Απαιτούμε ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση και επάρκεια, οι σπουδές να είναι δωρεάν, να μη δίνουμε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα. Να υπάρχει φοιτητική μέριμνα ώστε να μπορεί κάθε φοιτητής απρόσκοπτα να σπουδάζει. Απαιτούμε τα πανεπιστήμια να λειτουργούν, να διδάσκουν και να ερευνούν με σκοπό τη διαρκή βελτίωση του επιπέδου ζωής όλου του λαού και όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.

Παλεύουμε για μια ριζικά διαφορετική παιδεία, για αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ, ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων στις σπουδές διαφόρων ταχυτήτων

Στις σημερινές συνθήκες που η κατάσταση κάθε λαϊκής οικογένειας έχει φτάσει στα όριά της, που εντείνεται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε κάθε νέο, σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, ο μόνος δρόμος και η μόνη ελπίδα για τις ανάγκες και τα όνειρά μας είναι η εναντίωση και η αμφισβήτηση της πολιτικής που γεννάει τα σκάνδαλα, τα προβλήματα, τους αντιλαϊκούς νόμους. Είναι η κοινή δράση και συμπόρευση με την εργατική τάξη και όλο το λαό ενάντια στον κοινό μας εχθρό, την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη με όποια μάσκα κι αν φορά, έτσι ώστε η πάλη μας να ασκεί ουσιαστική πίεση και να έχει πραγματικά ανατρεπτικά χαρακτηριστικά. Για να ανοίξει ο δρόμος σε μια οικονομία και πολιτική που θα υπηρετεί ολόπλευρα τις ανάγκες μας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Με ισχυρό, μαζικό & διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα! Με συλλόγους ζωντανούς, όπου όλοι οι φοιτητές να συμμετέχουν, να ενημερώνονται και να έχουν λόγο! Με εκπροσώπους που δε θα χρησιμοποιούν την ψήφο μας για είναι μεσάζοντες και χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής. Να οργανωθεί αγωνιστικά από τα κάτω μέχρι πάνω το φοιτητικό κίνημα και να γίνει Πανσπουδαστικό συνέδριο.


Χρειαζόμαστε ισχυρή ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ!


Για όλους τους παραπάνω λόγους:

Συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, παλεύουμε για την ενίσχυση της πολύμορφα, αποφασιστικά και καλούμε όλους τους φοιτητές να κάνουν το ίδιο!!!

10 Μαρ 2008

Πολυμέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας

Εξελιξεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Για όσους τρέφουν και πολύ περισσότερο σπέρνουν αυταπάτες ότι το διάστημα που διανύουμε δεν διαμορφώνονται «συγκυρίες» που απαιτούν τη δυναμική απάντηση από το φοιτητικό κίνημα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ξεκαθάρισε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι το 2008 θα είναι χρονιά πολυμέτωπης επίθεσης σε όλες τις πλευρές της εκπαίδευσης, από την πρωτοβάθμια ως τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Παιδείας καθόρισε για άλλη μια φορά τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική της ΝΔ -πάντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης- και «έκλεισε το μάτι» στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας «κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της».

«Ανταγωνιστικότητα»-«δια βίου εκπαίδευση» — υποταγή των ΑΕΙ και ΤΕΙ στις ανάγκες της αγοράς — εργαζόμενοι που να υποτάσσονται στις αχόρταγες ανάγκες του κεφαλαίου για κερδοφορία είναι οι βασικοί στόχοι τους οποίους ακόμα πιο έντονα θα κυνηγήσει φέτος η κυβέρνηση. Πέρα από τη βέβαιη συμπαράσταση που θα βρει στην αντιπολίτευση, από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε κατάθεση τροπολογιών για το νόμο-πλαίσιο, στήριξη της εφαρμογής του από τους πανεπιστημιακούς – μέλη του κτλ) αφού όπου μπορούν βάζουν και αυτοί ένα χεράκι, προσδοκά και εύχεται να μη συναντήσει και πολλές δυσκολίες από τους φοιτητές και το λαό. «Δυσκολίες» και εμπόδια που μπαίνουν από το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα και, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δυσκολεύουν τη ζωή σε όσους υπερασπίζονται και προωθούν την αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα στα υπουργικά γραφεία, στα γραφεία του ΣΕΒ, στις τμηματικές συνελεύσεις, μέσα και έξω από τις σχολές.

Ξεκάθαρο πρέπει να έχουμε κάθε στιγμή ότι μέσα από την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας θέλουν να παράγουν εργαζόμενους υποταγμένους με δεξιότητες (αντί για γνώσεις) που να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο στις εναλλασσόμενες ανάγκες του κεφαλαίου, να μη διεκδικούν να μην έχουν δικαιώματα.

>> Εφαρμογή Νόμου-Πλαισίου:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε 4 συγκεκριμένα βήματα τα οποία και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα (…) η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έγινε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία ολοκληρώνεται με την ψήφιση του γενικού κανονισμού λειτουργίας των Πανεπιστημίων, τετραετούς οικονομικού προγραμματισμού, τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά και την αξιολόγηση των πανεπιστημίων»*.

Σε στενή συνεργασία με τα εκάστοτε τσιράκια που διαθέτουν μέσα στις τμηματικές συνελεύσεις των σχολών, από τις φοιτητικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ αλλά και τους συμβιβασμένους προέδρους και καθηγητές, ψηφίζουν με χέρια… και πόδια πολλές φορές, μια μια τις διατάξεις του νόμου-Πλαισίου ώστε να εφαρμοστεί, το έκτρωμα αυτό, σε κάθε σχολή και τμήμα. Στο στόχαστρο μπαίνει η δωρεάν λειτουργία των πανεπιστημίων, το ακαδημαϊκό άσυλο, το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των ίδιων των σπουδών ώστε να «παράγονται» από τα «Πανεπιστήμια ΑΕ» εργαζόμενοι φθηνοί, μισομορφωμένοι και ευέλικτοι. Πάντα υπό την απειλή της αναστολής της χρηματοδότησής τους, η «υποχρεωτική» εφαρμογή του φέρνει τα τμήματα όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά των επιχειρήσεων.

>> Κοινοτική Οδηγία 36/05 για τα ΚΕΣ

Με το πρόσχημα ότι με την εναρμόνιση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οδηγία για την ισοτίμηση των ΚΕΣ με τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ, τα κέντρα αυτά θα ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας και δεν θα «παρέχουν υπηρεσίες ανεξέλεγκτα»* προωθείται η νέα αυτή υποβάθμιση των πτυχίων μας. «Εμπόδιο» για να περάσει η κυβέρνηση και αυτή την αντιδραστική ρύθμιση στέκεται το άρθρο 16 που δυστυχώς για αυτούς δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αναδιαρθρώσουν και να κόψουν επιμελώς τα σημεία που αναφέρουν ότι το κράτος οφείλει να παρέχει «δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους». Στην ουσία η αναγνώριση των ΚΕΣ σημαίνει αχρήστευση των πτυχίων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεγαλύτερη ανεργία και πτυχία που θα συνεπάγονται χαμηλούς μισθούς και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Αντί για εφόδιο για σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, τα πτυχία γίνονται πιστοποιητικά ανεργίας.

>> Νομοσχέδια για την Ερευνα και τα Μεταπτυχιακά:

«Είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να συμμετέχουν στην έρευνα…συνδέει το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας και δημιουργεί έτσι μία δυναμική σχέση που μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του μέλλοντος»

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την έρευνα, που έφερε για ψήφιση η κυβέρνηση τις προάλλες στη Βουλή εξυπηρετεί την ανάγκη του κεφαλαίου να υποτάσσεται η έρευνα και τα αποτελέσματά της όλο και περισσότερο στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Αντί, λοιπόν, η έρευνα να στρέφεται στην επίλυση των προβλημάτων του λαού μας, να βελτιώνει τη ζωή και την καθημερινότητά του, κεντρικός στόχος της πολιτικής τους είναι να καθορίζει η ιδιωτική πρωτοβουλία (βλέπε εταιρείες) το ερευνητικό έργο, άρα και το περιεχόμενό της. Η πενιχρή χρηματοδότηση των κρατικών ερευνητικών κέντρων και το γεγονός ότι ήδη οι ερευνητές σήμερα κυνηγάνε σπόνσορες για να χρηματοδοτήσουν τις έρευνές τους, με τις ανάλογες υποχωρήσεις στο περιεχόμενό τους, είναι ένα μικρό δείγμα του τι θα ακολουθήσει. Θέλουν την έρευνα εμπορεύσιμο προϊόν.

Παράλληλα το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά εδραιώνει ακόμα καλύτερα την ήδη υπάρχουσα ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των μεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργούν με δίδακτρα και στενές σχέσεις με τις επιχειρήσεις. Η ουσία του προωθείται ήδη μέσα από αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και την ίδρυση περαιτέρω μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Πετσοκόβοντας τη γνώση, σπάζοντας τις σπουδές σε κύκλους, κόβουν σημαντικά μαθήματα και εργαστήρια από τα προπτυχιακά τμήματα για να δημιουργήσουν πολλές φορές -αμφιβόλου χρησιμότητας- μεταπτυχιακά τα οποία εξάλλου θα καλούνται να βρουν μόνα τους πόρους λειτουργίας.

* Αποσπάσματα από Συνέντευξη Τύπου, Ευ. Στυλιανίδης 21-2-08

5 Μαρ 2008

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Π.Κ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ Δ.Σ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ


Η Πανσπουδαστική κίνηση συνεργασίας καταγγέλλει τις παρατάξεις της ΔΑΠ της ΠΑΣΠ και τους ανεξάρτητους σχετικά με τη θέση που πήραν στη πρόταση της ΔΑΠ για το Μακεδονικό. Συγκεκριμένα η πρόταση της ΔΑΠ μεταξύ άλλων έλεγε και τα εξής: Αλληλεγγύη στους Έλληνες της Μακεδονίας και η Μακεδονία είναι Ελληνική.

Η θέση αυτή είναι άκρως εθνικιστική και υιοθετείται από τα κόμματα του ΛΑΟΣ και άλλα εθνικιστικά υποκείμενα-πολιτικούς φορείς. Αγνοεί την ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί.

Αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για αλλαγή των συνόρων και καλλιεργεί το μίσος ανάμεσα στους λαούς.

Οι παρατάξεις επίσης εγκλωβίστηκαν σε μια συζήτηση γύρω από την ονοματολογία της ΠΓΔΜ όπου η θέση της ΠΚΣ ήταν ότι εάν και εφόσον περιέχεται ο όρος "Μακεδονία", να είναι καθαρά γεωγραφικός και να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, και να καταργηθούν αλυτρωτικά συνθήματα. Ωστόσο ακόμη κι αν δοθεί μια τέτοια λύση που είναι απίθανη, ακόμη και τότε η διαπάλη των αγωγών, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια, διαμορφώνουν συνθήκες νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Τέτοιες θέσεις υπηρετούν την πολιτική του διαίρει και βασίλευε εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών της Ε.Ε.-ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η Π.Κ.Σ. καλεί τους φοιτητές να καταδικάσουν τέτοιες εθνικιστικές θέσεις που είναι επικίνδυνες για την ειρήνη στα Βαλκάνια και στρέφουν τους λαούς να εναντιωθούν μεταξύ τους.

Καλούμε τους φοιτητές να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά και να καταδικάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσιας και την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Ø Διατήρηση των συνόρων όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο-ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ

Ø Σεβασμός στα δικαιώματα των μειονοτήτων

Ø Απεγκλωβισμό της Ελλάδας από την πολιτική του ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΗΣΥΧΑΖΕΙ!!!

Κάλεσμα προς τα Δ.Σ των Φοιτητικών Συλλόγων για το Κόσσοβο

Οι εξελίξεις με την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Κοσόβου ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχιση της επέμβασης των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, που εγκαινιάστηκε πριν από 16 χρόνια, με τον πιο βρώμικο και αιματηρό τρόπο, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ανάμεσα στα μονοπώλια των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ρωσίας για τον έλεγχο των δρόμων πετρελαίου και φυσικού αερίου, για το μοίρασμα των αγορών. Δεν είναι τυχαία η προώθηση δήθεν λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ την ίδια περίοδο.

Στο στόχαστρο μπαίνουν για μια ακόμη φορά οι λαοί της περιοχής που έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος για τα κέρδη των πολυεθνικών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν το ΠΑΣΟΚ, δίνει γη και νερό στους ιμπεριαλιστές, στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Η παράδοση του ελληνικού εδάφους για το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας για τον πόλεμο στο Ιράκ, η συμμετοχή με ελληνικά στρατεύματα σε δυνάμεις κατοχής είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υποδέχεται τα γεράκια του ΝΑΤΟ, δεσμεύεται και δίνει υποσχέσεις για το νέο ματοκύλισμα των λαών των Βαλκανίων. Με τη στάση της νομιμοποιεί και ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τη νέα δολοφονική επιδρομή στη Γάζα.


Ως Δ.Σ. καταγγέλλουμε τους σχεδιασμούς αυτούς. Είμαστε αλληλέγγυοι στους λαούς της περιοχής. Απαιτούμε:

- Να μην αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

- Να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

- Καμιά συμμετοχή στο νέο στρατό κατοχής της Ε.Ε.


Έξω το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια.

Καμιά συμμετοχή – Καμία εμπλοκή

Ειρηνικά Βαλκάνια είναι αυτά χωρίς ΝΑΤΟ, βάσεις και ιμπεριαλισμό.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ;

Το διάστημα που κύλησε από την ψήφιση του νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι σήμερα, φάνηκε ότι το αντιδραστικό νομοθέτημα μπορεί πράγματι να μην εφαρμοστεί, να μείνει στα χαρτιά και τελικά να καταργηθεί στην πράξη, όπως έχουν δηλώσει τα μαζικά συλλογικά όργανα πανεπιστημιακών και φοιτητών στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Γι' αυτό και η κυβέρνηση σπεύδει να «θωρακίσει» την αντιδραστική πολιτική στα ΑΕΙ με νέα κείμενα υποστηρικτικά του νόμου. Ο Εσωτερικός Κανονισμός - που είναι ένα από αυτά τα κείμενα - προσφέρει στις διοικήσεις των ιδρυμάτων το οπλοστάσιο που χρειάζονται, προκειμένου, αν έχουν την πολιτική βούληση, να επιβάλουν «με το μαστίγιο» την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου μέσα στα ιδρύματα.

Η κυβέρνηση εκβιάζει τα ιδρύματα, απειλώντας ότι θα κόψει τη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ που δε θα υποταχθούν στις αναδιαρθρώσεις και ο υπουργός Παιδείας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η «μεταρρύθμιση» θα εφαρμοστεί, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την προκάτοχό του και ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Την ίδια στιγμή, ανασκουμπώνονται διάφοροι κονδυλοφόροι για να «παραπονεθούν» ότι δήθεν τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, να κλαφτούν ότι η Ελλάδα μένει πίσω, να συκοφαντήσουν όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται ενάντια στις αναδιαρθρώσεις, ως «συντηρητικές μειοψηφίες». Ανάμεσα στους «κήρυκες» και δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, που συμφωνώντας με τις αναδιαρθρώσεις εγκαλούν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και διαχειριστικά θέματα.

Μπορεί, τους τελευταίους μήνες, οι δρόμοι να μην είναι καθημερινά γεμάτοι από φοιτητές που διαδηλώνουν, όμως αυτό δε σημαίνει ότι έχει πάψει ο αγώνας και η σύγκρουση με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Και οι δυνάμεις που συγκρούονται μέσα στα ΑΕΙ δεν είναι οι «προοδευτικοί μεταρρυθμιστές» κι οι «συντηρητικοί», που «δε θέλουν ν' αλλάξει τίποτα», από την άλλη. Η ποιότητα των σπουδών και των ιδρυμάτων που επικαλούνται όσοι παλεύουν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν είναι έννοια ουδέτερη και a priori προοδευτική. Αλλο πράγμα η ποιότητα για το κεφάλαιο κι άλλο η ποιότητα για την εργατική τάξη. Αλλο πανεπιστήμιο έχουν ανάγκη τα μονοπώλια κι άλλο ο λαός. Αυτός είναι ο πυρήνας της σύγκρουσης.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι πότε θα αρχίσουν να διαγράφονται οι αιώνιοι φοιτητές ή πότε θα διεξαχθούν πρυτανικές εκλογές με το νέο σύστημα... Για την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, το ζητούμενο είναι να προσαρμοστεί το ταχύτερο το πανεπιστήμιο στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, να προσδεθεί στενότερα με τις επιχειρήσεις, να δουλεύει μαζί μ' αυτές γι' αυτές, να ετοιμάζει μάζες μισοειδικευμένων εκμεταλλεύσιμων αποφοίτων, να παράγει εγκεφάλους που θα βασανίζονται για τη μακροημέρευση των κερδών και της εξουσίας του κεφαλαίου. Το ζητούμενο για το λαό είναι ένα πανεπιστήμιο αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν, ένα ίδρυμα που θα βγάζει επιστήμονες ικανούς να παλέψουν για τα δίκια του λαού και για την πρόοδό του, ικανούς να προσφέρουν στο λαό και να αναπτύξουν την επιστήμη με αυτά τα κριτήρια.