10 Μαρ 2008

Πολυμέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας

Εξελιξεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Για όσους τρέφουν και πολύ περισσότερο σπέρνουν αυταπάτες ότι το διάστημα που διανύουμε δεν διαμορφώνονται «συγκυρίες» που απαιτούν τη δυναμική απάντηση από το φοιτητικό κίνημα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ξεκαθάρισε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι το 2008 θα είναι χρονιά πολυμέτωπης επίθεσης σε όλες τις πλευρές της εκπαίδευσης, από την πρωτοβάθμια ως τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Παιδείας καθόρισε για άλλη μια φορά τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική της ΝΔ -πάντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης- και «έκλεισε το μάτι» στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας «κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της».

«Ανταγωνιστικότητα»-«δια βίου εκπαίδευση» — υποταγή των ΑΕΙ και ΤΕΙ στις ανάγκες της αγοράς — εργαζόμενοι που να υποτάσσονται στις αχόρταγες ανάγκες του κεφαλαίου για κερδοφορία είναι οι βασικοί στόχοι τους οποίους ακόμα πιο έντονα θα κυνηγήσει φέτος η κυβέρνηση. Πέρα από τη βέβαιη συμπαράσταση που θα βρει στην αντιπολίτευση, από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε κατάθεση τροπολογιών για το νόμο-πλαίσιο, στήριξη της εφαρμογής του από τους πανεπιστημιακούς – μέλη του κτλ) αφού όπου μπορούν βάζουν και αυτοί ένα χεράκι, προσδοκά και εύχεται να μη συναντήσει και πολλές δυσκολίες από τους φοιτητές και το λαό. «Δυσκολίες» και εμπόδια που μπαίνουν από το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα και, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δυσκολεύουν τη ζωή σε όσους υπερασπίζονται και προωθούν την αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα στα υπουργικά γραφεία, στα γραφεία του ΣΕΒ, στις τμηματικές συνελεύσεις, μέσα και έξω από τις σχολές.

Ξεκάθαρο πρέπει να έχουμε κάθε στιγμή ότι μέσα από την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας θέλουν να παράγουν εργαζόμενους υποταγμένους με δεξιότητες (αντί για γνώσεις) που να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο στις εναλλασσόμενες ανάγκες του κεφαλαίου, να μη διεκδικούν να μην έχουν δικαιώματα.

>> Εφαρμογή Νόμου-Πλαισίου:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε 4 συγκεκριμένα βήματα τα οποία και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα (…) η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έγινε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία ολοκληρώνεται με την ψήφιση του γενικού κανονισμού λειτουργίας των Πανεπιστημίων, τετραετούς οικονομικού προγραμματισμού, τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά και την αξιολόγηση των πανεπιστημίων»*.

Σε στενή συνεργασία με τα εκάστοτε τσιράκια που διαθέτουν μέσα στις τμηματικές συνελεύσεις των σχολών, από τις φοιτητικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ αλλά και τους συμβιβασμένους προέδρους και καθηγητές, ψηφίζουν με χέρια… και πόδια πολλές φορές, μια μια τις διατάξεις του νόμου-Πλαισίου ώστε να εφαρμοστεί, το έκτρωμα αυτό, σε κάθε σχολή και τμήμα. Στο στόχαστρο μπαίνει η δωρεάν λειτουργία των πανεπιστημίων, το ακαδημαϊκό άσυλο, το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των ίδιων των σπουδών ώστε να «παράγονται» από τα «Πανεπιστήμια ΑΕ» εργαζόμενοι φθηνοί, μισομορφωμένοι και ευέλικτοι. Πάντα υπό την απειλή της αναστολής της χρηματοδότησής τους, η «υποχρεωτική» εφαρμογή του φέρνει τα τμήματα όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά των επιχειρήσεων.

>> Κοινοτική Οδηγία 36/05 για τα ΚΕΣ

Με το πρόσχημα ότι με την εναρμόνιση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οδηγία για την ισοτίμηση των ΚΕΣ με τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ, τα κέντρα αυτά θα ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας και δεν θα «παρέχουν υπηρεσίες ανεξέλεγκτα»* προωθείται η νέα αυτή υποβάθμιση των πτυχίων μας. «Εμπόδιο» για να περάσει η κυβέρνηση και αυτή την αντιδραστική ρύθμιση στέκεται το άρθρο 16 που δυστυχώς για αυτούς δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αναδιαρθρώσουν και να κόψουν επιμελώς τα σημεία που αναφέρουν ότι το κράτος οφείλει να παρέχει «δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους». Στην ουσία η αναγνώριση των ΚΕΣ σημαίνει αχρήστευση των πτυχίων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεγαλύτερη ανεργία και πτυχία που θα συνεπάγονται χαμηλούς μισθούς και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Αντί για εφόδιο για σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, τα πτυχία γίνονται πιστοποιητικά ανεργίας.

>> Νομοσχέδια για την Ερευνα και τα Μεταπτυχιακά:

«Είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να συμμετέχουν στην έρευνα…συνδέει το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας και δημιουργεί έτσι μία δυναμική σχέση που μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του μέλλοντος»

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την έρευνα, που έφερε για ψήφιση η κυβέρνηση τις προάλλες στη Βουλή εξυπηρετεί την ανάγκη του κεφαλαίου να υποτάσσεται η έρευνα και τα αποτελέσματά της όλο και περισσότερο στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Αντί, λοιπόν, η έρευνα να στρέφεται στην επίλυση των προβλημάτων του λαού μας, να βελτιώνει τη ζωή και την καθημερινότητά του, κεντρικός στόχος της πολιτικής τους είναι να καθορίζει η ιδιωτική πρωτοβουλία (βλέπε εταιρείες) το ερευνητικό έργο, άρα και το περιεχόμενό της. Η πενιχρή χρηματοδότηση των κρατικών ερευνητικών κέντρων και το γεγονός ότι ήδη οι ερευνητές σήμερα κυνηγάνε σπόνσορες για να χρηματοδοτήσουν τις έρευνές τους, με τις ανάλογες υποχωρήσεις στο περιεχόμενό τους, είναι ένα μικρό δείγμα του τι θα ακολουθήσει. Θέλουν την έρευνα εμπορεύσιμο προϊόν.

Παράλληλα το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά εδραιώνει ακόμα καλύτερα την ήδη υπάρχουσα ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των μεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργούν με δίδακτρα και στενές σχέσεις με τις επιχειρήσεις. Η ουσία του προωθείται ήδη μέσα από αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και την ίδρυση περαιτέρω μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Πετσοκόβοντας τη γνώση, σπάζοντας τις σπουδές σε κύκλους, κόβουν σημαντικά μαθήματα και εργαστήρια από τα προπτυχιακά τμήματα για να δημιουργήσουν πολλές φορές -αμφιβόλου χρησιμότητας- μεταπτυχιακά τα οποία εξάλλου θα καλούνται να βρουν μόνα τους πόρους λειτουργίας.

* Αποσπάσματα από Συνέντευξη Τύπου, Ευ. Στυλιανίδης 21-2-08

Δεν υπάρχουν σχόλια: