28 Οκτ 2008

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Π.Κ.Σ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΜΟΔ Κ.ΔΗΜΑΚΗ…

Στις 21/10 μέρα πανελλαδικής απεργίας και αγώνα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά την περιοδεία περιφρούρησης του απεργιακού αγώνα από τις δυνάμεις του ΠΑ.ΜΕ. , ο κ. Δημάκης, πρώην πρόεδρος του ΤΜΟΔ , αποκάλυψε ποιός είναι ο πραγματικός του ρόλος στο πανεπιστήμιο…

Οι διδάσκοντες, μέλη ΔΕΠ και οι πρωτοετείς φοιτητές του ΤΜΟΔ κατανοώντας τις ανάγκες του αγώνα ανταποκρίθηκαν στην αγωνιστική παρέμβαση του ΠΑ.ΜΕ, αποφάσισαν να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους στους αγώνες τις διεκδικήσεις τους για μια καλύτερη παιδεία και την αντιμετώπιση των οξυμμένων οικονομικών προβλημάτων τους.

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΜΟΔ κ.Δημάκης βγαίνοντας στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου βάλθηκε να «διδάξει» τους ακαδημαϊκούς πλέον φοιτητές του το μάθημα της «στάσης ζωής».

Διδάσκοντας ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να διεκδικούν το δικαίωμα στην επαγγελματική προοπτική αφού το πανεπιστήμιο βγάζει επιστήμονες χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, ότι οι φοιτητές δεν εχουν δικαίωμα να αγωνίζονται συμπαρατασσόμενοι με τους εργαζόμενους γονείς τους αφού δεν χάνουν τίποτα. Τέλος τους κάλεσε να απαιτήσουν λύση στο πρόβλημα τους με την κατάληψη του κτηρίου του ΤΕΕ.

Μπροστά στις τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και απαντήσεις των φοιτητών πέρασε σε αναίτια επίθεση αποκαλώντας τους φοιτητές ΚΟΤΕΣ.

Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή αποδεικνύει για μια ακόμα φορά το επίπεδο των ακαδημαϊκών διαδικασιών αλλά και των προοπτικών που ξανοίγονται όπως για το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης όπου οι τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις απέδειξαν την μεγάλη πτώση των βάσεων προκαθορίζοντας και την ανυποληψία του στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Καλούμε τους φοιτητές και τους καθηγητές να αποδοκιμάσουν τη συγκεκριμένη ενέργεια καθώς και να σταθούν στο πλευρό των ταξικών τους συμμάχων.

24/10/2008

20 Μαΐ 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Π.Κ.Σ. ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Τ.Μ.Ο.Δ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Σημαίνουμε συναγερμό: τις τελευταίες μέρες η αντιεκπαιδευτική επιδρομή της κυβέρνησης της ΝΔ, με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας! Μια σειρά μέτρα τείθονται σε εφαρμογή υποσκάπτοντας τα δικαιώματα των φοιτητών για μόρφωση, δουλειά, ζωή!

Η κυβέρνηση κάνει πράξη της δεσμεύσεις της: «προχωρούμε αποφασιστικά στην εφαρμογή του νόμου πλαίσιο», «είμαστε έτοιμοι και να υπερβούμε δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στην εφαρμογή» (Ευρ. Στυλιανίδης)

Με αιτήματα αιχμής:

να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05 για τα ΚΕΣ,

να καταργηθεί συνολικά ο νόμος - πλαίσιο,

να μην εφαρμοστεί καμία ρύθμιση για «αξιολόγηση» - κατηγοριοποίηση και

να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά.

να παλέψουμε για ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν παιδεία στην υπηρεσία του λαού.

Η ΠΚΣ καλεί φοιτητές και σπουδαστές «σε αγωνιστικό συναγερμό». Καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να δυναμώσουν την αγωνιστική φωνή ενάντια στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - βιομηχάνων και να διατρανώσουν: «Απειθαρχία - ανυπακοή στην ΕΕ και την οδηγία 36/05. Να μην εφαρμοστεί. Μπλοκάρουμε την ίδρυση και αναγνώριση των ιδιωτικών ψευτοκολεγίων και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας». «Ο υπουργός το δήλωσε: Επόμενο βήμα είναι η οδηγία για τα ΚΕΣ που θα έρθει τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση επιδιώκει την έμμεση κατάργηση του άρθρου 16. Φέρνει από το παράθυρο την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης».Η ΠΚΣ καλεί όλους τους αντιπροσώπους για τα συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ να βρίσκονται όλοι στην Αθήνα στις 23 Μάη, μέρα που έχει οριστεί ως εναρκτήρια των Πανσπουδαστικών Συνεδρίων. «Παίρνουμε στα χέρια μας την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Θέλουμε ένα κίνημα ζωντανό, ισχυρό, δύναμη ανατροπής ενάντια στην πολιτική των βιομηχάνων και της ΕΕ». Το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Παιδείας που οδηγεί στον περιορισμό- κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, πέρασε από την προηγούμενη ΓΣ τμήματός πιάνοντας στον ύπνο όλους μας! Η τελευταία ΓΣ του συλλόγου πριν της εκλογές πήρε απόφαση για παράσταση διαμαρτυρίας στη ΓΣ Τμήματος που θα γίνει την Τετάρτη 21-05-2008 και ώρα 12:00, για να μην επικυρωθεί η απόφαση για τα συγγράμματα. Καλούμε όλους τους φοιτητές να βρίσκονται εκεί!

ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ!!! ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21-05-2008 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 ΣΤΟ ΤΜΟΔ!!!

8 Μαΐ 2008

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ

Στις 16 Οκτώβρη του 2007 στη Λισαβόνα, οι 27 αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως την ονόμασαν.
Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται με συνοπτικές διαδικασίες να επικυρώσει τη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας, χωρίς να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις συνέπειες που θα έχει στη ζωή του από τη νέα αυτή Συνθήκη, χωρίς να ζητήσει την έγκρισή του.
Το ίδιο έγινε και με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, που αποτέλεσε τη μήτρα όλων των πολιτικών της ΕΕ, με αρνητικές συνέπειες σε βάρος των λαών μαζί και του ελληνικού, σε όλους τους τομείς της ζωής του, συσσωρεύοντας προκλητικά κέρδη για το κεφάλαιο.
Με τη νέα Ευρωσυνθήκη, ουσιαστικά επανέρχεται το Ευρωσύνταγμα, αφού έχουν το ίδιο περιεχόμενο και το οποίο δύο τουλάχιστον λαοί (Γαλλία - Ολλανδία) το απέρριψαν με δημοψήφισμα πριν τρία χρόνια. Αυτό το καταψηφισμένο Ευρωσύνταγμα μετονομάστηκε Συνθήκη της Λισαβόνας, για να παρακάμψουν τα δημοψηφίσματα, για να φιμώσουν την αντίθεση των λαών στην Ευρωένωση και στην ενίσχυση των εξουσιών της. Σύμφωνα με έρευνες, το 70% των λαών των 5 μεγαλύτερων κρατών - μελών της ΕΕ ζητάει δημοψήφισμα, ενώ το 61% δηλώνει πλήρη άγνοια για τη νέα Ευρωσυνθήκη. Η μεθόδευση παράκαμψης της θέλησης των λαών δείχνει περιφρόνηση της ετυμηγορίας τους.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως και το Ευρωσύνταγμα:
Ενισχύει τα μιλιταριστικά χαρακτηριστικά, τις εξουσίες του Υπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, το δικαίωμα στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτικών επεμβάσεων σε κράτη - μέλη και σε τρίτες χώρες, τη στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, αναγνωρίζει την υπεροχή του ενωσιακού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων.
Αναπτύσσει νέες πολιτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων και κατεδάφισης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, βαθαίνοντας τον αντιλαϊκό δρόμο που άνοιξε το Μάαστριχτ, η Στρατηγική της Λισαβόνας, η οδηγία Μπολκεστάιν και η "ευελφάλεια".
Καταργεί το "βέτο" σε 50 τομείς, σε όφελος των ισχυρών χωρών της Ευρωένωσης.
Ενισχύει αποφασιστικά τις αστυνομικές και κατασταλτικές εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο και σε κάθε κράτος - μέλος χωριστά, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής εσωτερικής τάξης και ασφάλειας.
Περιορίζει ασφυκτικά ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, προσθέτοντας στο υπάρχον "αντιτρομοκρατικό" πακέτο την καταπολέμηση των "ριζοσπαστικών" ιδεολογιών.
Για τους παραπάνω λόγους,
Εμείς που υπογράφουμε αυτήν την έκκληση, ζητάμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να δοθεί στον ελληνικό λαό, για μια φορά, η δυνατότητα να εκφράσει τη θέλησή του, απέναντι στην ΕΕ και τη νέα Ευρωσυνθήκη. Καλούμε να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, για να ξεκινήσει μια πλατιά συζήτηση μέσα στο λαό, με κάθε δυνατή μορφή.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΚΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18

Με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε.Μειμαράκη, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για την επιβολή της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 .Αυτό το μέτρο στοχεύει στο να δοθεί ώθηση στα μισθοφορικά σώματα των ΕΠΟΠ, ΟΒΑ και ΕΦΥΕΣ. .Αυτά τα σώματα που πρωτοκαθιερώθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ως κύρια αποστολή τους έχουν να ικανοποιήσουν τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για αποστολές στρατών κατοχής εκτός συνόρων για να επιβάλλουν στους λαούς το «δίκαιο» της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.

Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 έχει στόχο να εξαναγκάσει τη νεολαία από τη μικρότερη δυνατή ηλικία να επιλέξει εκβιαστικά ανάμεσα στο δόκανο του μισθοφορικού στρατού και τη ζούγκλα της ανασφάλειας που γνωρίζει ότι την περιμένει μετά τη θητεία.

Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να διευκολύνει δήθεν τη νεολαία ώστε να ξεμπερδεύει από νωρίς με τη θητεία .Οι νέοι στρατευμένοι εδώ και χρόνια έχουν τη δυνατότητα να καταταχθούν από τα 18 τους χρόνια στο στρατό. Το μεγάλο πρόβλημα της νεολαίας είναι ότι είτε στα 18 είτε αργότερα καταταχθούν, τους περιμένει η αβεβαιότητα οι σπουδές χωρίς αντίκρισμα η ανεργία και ο εργασιακός μεσαίωνας που η πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την καταδικάζουν καθημερινά να βιώνει.

Αποτελεί επίσης υποκρισία ο ισχυρισμός ότι η υποχρεωτική στράτευση στα 18 επιβάλλεται για να αντιμετωπιστεί η λειψανδρία στις μονάδες ,την ίδια στιγμή που χιλιάδες φαντάροι και στρατιωτικό προσωπικό βρίσκεται σε αποστολές εκτός συνόρων. Η λειψανδρία μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόσληψη πολιτικού προσωπικού για τις βοηθητικές εργασίες και με σύγχρονες μεθόδους και εξοπλισμό φύλαξης εγκαταστάσεων .

Η ΠΚΣ καλεί τη νεολαία:

-να εναντιωθεί στην υποχρεωτική στράτευση στα 18 και να παλέψει για ένοπλες δυνάμεις χωρίς μισθοφόρους ,έξω από τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ,

-να απαιτήσει να γυρίσουν πίσω τώρα οι έλληνες φαντάροι που βρίσκονται εκτός συνόρων .

-να παλέψει για θητεία με σύγχρονη ουσιαστική στρατιωτική εκπαίδευση και ειδίκευση, η οποία να μην είναι χαμένος χρόνος από τη ζωή της. Για Ε.Δ δημοκρατικές, στενά δεμένες με τον λαό.

-να πρωταγωνιστήσει στην πάλη για δικαιώματα με βάση τις ανάγκες της για σπουδές δουλειά και τη ζωή που της αξίζει.



15 Απρ 2008

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ- ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ…

Οι πρυτανικές αρχές έχουν δείξει και στο παρελθόν ότι προσπαθούν να χτυπήσουν το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, όπως έφεραν στο παρελθόν και τον κατάπτυστο εσωτερικό κανονισμό των Φ.εστιών (2007) που τον απέρριξαν άρδην οι φοιτητές που διαμένουν σ’αυτές, μέσω τον Φοιτητικών τους συλλόγων ,αλλά και σ’άλλες πτυχές του Ν. Νόμου – πλαισίου.

Όλοι γνωρίζουν ότι μόλις πριν 2 χρόνια οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες Χίου κατάφεραν, κόντρα στις πρυτανικές αρχές, να κατακτήσουν το δικαίωμα να μην αποχωρούν το καλοκαίρι από τις εστίες κόντρα και σε λογικές που λένε ότι το καλοκαίρι δεν είμαστε φοιτητές. Πρόσφατα στο Τ.Δ.Ε. όλες οι παρατάξεις(πλην της Π.Κ.Σ.) στο Δ.Σ. άλλαξαν την απόφαση της Γ.Σ. των φοιτητών που έλεγε: «Να παραμένουν στις εστίες οι φοιτητές όλο το χρόνο.»

Όπως έγινε κατανοητό και από την συνάντηση που είχαν οι φοιτητές με τον αντιπρύτανη κ. Ι. Γκιάλα στις Φ.Κ.Χ. τη Δευτέρα 14/04/08, οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στους φοιτητές, θεωρώντας πολλά από τα δικαιώματα τους «πολυτέλεια» και επικαλούμενοι τις εποχές που οι φοιτητές άδειαζαν τα δωμάτια τους, προσπαθώντας να τους πείσουν ότι είναι για το καλό του πανεπιστημίου και το δικό τους. Σε παρέμβαση εκπροσώπου της Π.Κ.Σ. ότι «δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να αποχωρήσουμε» η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη «μπορεί και να είναι υποχρέωση σας…»Φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση τους να πάρουν πίσω τα δικαιώματα μας...

Η Π.Κ.Σ καλεί τους φοιτητές να μην κάνουν βήμα πίσω στα δικαιώματα τους ούτε να τσιμπήσουν στην εθελοντική αποχώρηση που προβάλουν κάποιοι «πρόθυμοι» σαν λύση , γιατί αυτό θα λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος.

Η Π.Κ.Σ. καλεί τους φοιτητές να αντισταθούν και να μην αφήσουν κανένα να παίζει με τα δικαιώματα τους και γι αυτό απαιτείται η δημιουργία Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών.

Καλεί τους φοιτητές να υπερασπιστούν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των Φ.Κ.Χ. Τέλος, να απαιτήσουν να προχωρήσει η δεύτερη φάση των Εστιών ώστε και άλλοι φοιτητές να ικανοποιήσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

11 Απρ 2008

Η πρόταση Της Πανσπουδαστικής Κ.Σ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 6μμ

«Εκτός από τους νησιώτες και εμείς οι φοιτητές βιώνουμε τις επιπτώσεις της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.»

Η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και η κατάργηση του Cabotage όξυνε τον ανταγωνισμό και την εφοπλιστική ασυδοσία, με αποτέλεσμα να χειροτερεύσουν οι συνθήκες συγκοινωνιών για τα νησιά μας, οδηγώντας, σε προβλήματα, όπως: Την έλλειψη δρομολόγησης πλοίων, τη μείωση των δρομολογίων ειδικότερα τη χειμερινή περίοδο, την αύξηση των εισιτηρίων και των ναύλων, την κατάργηση των εκπτώσεων σε ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, συνταξιούχοι ΝΑΤ, στρατιώτες, φοιτητές, πολύτεκνοι), τα υπερήλικα πλοία, την εντατικοποίηση της δουλειάς και τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας των ναυτεργατών στα ακτοπλοϊκά πλοία.
Ορισμένες συνέπειες της πολιτικής τους:
Τα εισιτήρια της Γ’ θέσης το Μάη του 2006 ήταν 14,60€ Πειραιά –Μυτιλήνη, τον Ιούνιο του 2007 έφτασε 36€, αύξηση 145,50% το χρόνο. Όταν μισθωτοί και συνταξιούχοι έπαιρναν 3% δόθηκε το δικαίωμα στους εφοπλιστές να αυξάνουν τα κέρδη, με ρυθμούς πάνω από 100%. Μια οικογένεια τετραμελής χρειάζεται ένα μισθό αν πάρει αυτοκίνητο και καμπίνα, για να πάει Πειραιά. Αυξάνουν από 1η Μάη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κατά 8% γιατί πρέπει να πληρώσουμε τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις του πετρελαίου...
Στο Αιγαίο κυκλοφορούν σάπια καράβια, με τις ευλογίες σας, με το πολ/διο 144 τον Ιούλη του 2006 όπου δώσατε το δικαίωμα σε πάνω από 30 χρονών υπερήλικα πλοία να ταξιδεύουν, παίζοντας με τη ζωή και την ασφάλεια των επιβατών. Το 44% των επιβατηγών πλοίων είναι πάνω από 20 χρονών. Ενώ πάνω από 31 χρονών είναι 54 πλοία όλων των τύπων (Ταξιάρχης, Δημητρούλα, Σαμοθράκη κ.λ.π.). Το Σαμίνα δεν έγινε μάθημα...
Οι κρατικές επιδοτήσεις των άγονων γραμμών στις ακτοπλοϊκές εταιρείες από 3,5 εκατομμύρια € το 2002 πριν την κατάργηση του Cabotage, έφτασε σήμερα το 2008 τα 70 εκατομμύρια €, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό. Ζεστό χρήμα στις τσέπες των εφοπλιστών, που εκβιάζουν και λυμαίνονται τις γραμμές. Δεν είναι δυνατό η γραμμή Σάμο –Χίο – Μυτιλήνη – Λήμνο – Θεσσαλονίκη να είναι άγονη όταν εξυπηρετεί 200.000 μόνιμους κατοίκους των νησιών, για να αυξήσουν τα κέρδη των κρατικοδίαιτων εφοπλιστών.
Τα δικαιώματα ναυτεργατών καταπατώνται. Οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων μειώνονται, οι ανάγκες αυξάνονται, τα ωράρια το καλοκαίρι είναι εξαντλητικά σε βάρος της υγείας τους, ενώ η χρεοκοπία του ΝΑΤ, εξαιτίας των εφοπλιστών και των εκάστοτε κυβερνήσεων έφτασε στα 868 εκατομμύρια € το 2007.
Συμπέρασμα:
Ένας Θεός υπάρχει στο Αιγαίο! Το κέρδος των εφοπλιστών! Αλωνίζουν με τις ευλογίες της πολιτικής της απελευθέρωσης στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς, που απορρέει από’την περίφημη συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και στηρίζουν μέχρι και σήμερα.
Τα μεγαθήρια του κεφαλαίου δεν επενδύουν για την ψυχή της μάνας τους στην ακτοπλοΐα, ούτε για να εξασφαλίσουν στους νησιώτες απρόσκοπτη συγκοινωνία. Ακόμα κι η MARFIN των Σαουδαράβων επένδυσε στην ακτοπλοΐα (ΔΑΝΕ, Ε.Π. Αττικής, BLUESTAR)
Οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο ΑΝΕΚ LINES, Επιχειρήσεις Αττικής, ΝΕΛ την τετραετία 2003-2006 είχαν κέρδη 1,103% 12πλασιάζοντάς τα!!!
Τρεις κολοσσοί ελέγχουν την ακτοπλοΐα στο Αιγαίο MARFIN N.G., GTMALD, AMADEUS ADVIGATION – Λασκαρίδης ενώ λειτουργούν και σαν συγκοινωνούντα δοχεία εξαγοράζοντας η μια εταιρεία την άλλη (π.χ. το 34% της Hellenic Seaways το έχει ο Βαρδινογιάννης).
Η Πανσπουδαστική Κ.Σ. έχει καθαρή πρόταση:
Η Πανσπουδαστική Κ.Σ. αμφισβητούμε κι απορρίπτει την πολιτική του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου, ούτε περιμένουμε οι εφοπλιστές να βάλουν τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη όπως πιστεύουν κάποιοι νεόκοποι αριστεροί. Η πρόταση του έχει στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών των νησιωτών και των ναυτεργατών κι είναι σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εφοπλιστών.
Εμείς επιμένουμε σε μια βασική αξία: Η ακτοπλοΐα πρέπει να ανήκει στο λαό. Είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η ζωή, η ανάπτυξη των ακριτικών νησιών είναι αλληλένδετη με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει κοινωνική πολιτική στο Αιγαίο; Ποιος θα νοιαστεί για τους ακρίτες που φυλάνε Θερμοπύλες, σ’ άγονα νησιά χωρίς βασικές υποδομές με ελλείψεις στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, το νερό, τις θέσεις εργασίας.
Δεν μπορεί να μας θυμάστε μόνο στις παρελάσεις και τις επετείους και να λέτε στους δημαγωγικούς λόγους σας «Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στο Αιγαίο». Χορτάσαμε υποσχέσεις!!
Τελικά το κράτος είναι υποχρεωμένο να κάνει κοινωνική πολιτική ή μήπως πρέπει να περιμένουμε τον κ. Αγούδημο, το Στρίντζη και τον Παναγόπουλο να ενδιαφερθούν

Η πρόταση αγώνα της ΠΚΣ είναι συγκεκριμένη:

· Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Όταν δίνετε 6.000€ το δρομολόγιο στα Θήρα για τα Ψαρά, αγοράζεται ένα πλοίο καινούργιο με ντόπιους ναυτεργάτες και λύνεται το πρόβλημα.

· Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες όλη τη διάρκεια του έτους με ασφαλή σύγχρονα πλοία, με φτηνά εισιτήρια, σύγχρονες υπηρεσίες. Δίκτυο για ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά διανησιωτική σύνδεση π.χ. Χίος – Σάμος- Ρόδος.

· Εξασφάλιση μεταφοράς καυσίμων, εμπορευμάτων, αγαθών για την εξυπηρέτηση της λαϊκής οικονομίας και των αναγκών του λαού.

· Αποκλειστικά δημόσια κρατικά λιμάνια σύγχρονα και ασφαλή με υποδομές στήριξης της ναυτιλίας και τη σωστή διακίνηση των επιβατών και των εμπορευμάτων. Άμεση κατασκευή ασφαλούς λιμανιού στα Ψαρά.

· Φθηνά εισιτήρια για τη λαϊκή οικογένεια και για όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, φοιτητές φαντάρους, συνταξιούχους ΝΑΤ, κτλ)

4 Απρ 2008

ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΟΥΝ ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ...

«
Αξιολόγηση» πανεπιστημίων και ΤΕΙ σημαίνει μοχλός προσαρμογής των ιδρυμάτων στις απαιτήσεις της αγοράς. Γι' αυτό και στις αρμόδιες για την «αξιολόγηση» αρχές σε Ελλάδα και Ευρώπη συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βιομηχάνων, αντίστοιχα. Τα περί «κοινωνικής λογοδοσίας» των ιδρυμάτων μέσω της «αξιολόγησης» (που λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) είναι υποκρισία, αφού για να υπάρξει κοινωνικός έλεγχος πρέπει να υπάρχει κοινωνικός σχεδιασμός. Οταν ο σχεδιασμός της οικονομίας στοχεύει στη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου, τι θα ελέγξει ο λαός; Αν κερδίζουν τα μονοπώλια;
Η ΔΑΠ αναλαμβάνει να πείσει τους φοιτητές ότι δήθεν η «αξιολόγηση» είναι προς το συμφέρον τους. Από πότε τα συμφέροντα των φοιτητών ταυτίζονται με αυτά του κεφαλαίου; Λέει η ΔΑΠ: «Οφείλουμε να εντοπίσουμε τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες των ιδρυμάτων μας και να τα διορθώσουμε». Τα προβλήματα τα καταδεικνύει το κίνημα συνεχώς, τα βροντοφωνάζουν φοιτητές και σπουδαστές καθημερινά. Η ΔΑΠ χρειάζεται τα ερωτηματολόγια της «αξιολόγησης» για να τα μάθει;

Λέει ακόμα: «Να κρίνουμε τους καθηγητές μας ως προς το διδακτικό και ερευνητικό τους έργο» και σε άλλο σημείο, πάλι για τους καθηγητές, λέει: «Είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα "εκκαθάριση" όσων με μυστήριους τρόπους απολαμβάνουν όσα άλλοι κερδίζουν μετά από χρόνια δουλειάς»... Προκλητικό! Με τι υπόβαθρο μπορεί ένας φοιτητής 18, 20, 23 χρόνων να κρίνει το επιστημονικό - ερευνητικό έργο του καθηγητή του; Οσο γι' αυτούς που κερδίζουν με «μυστήριους τρόπους» περιουσίες, δεν είναι άλλοι από τους πανεπιστημιακούς που κλείνουν συμφωνίες με επιχειρήσεις, που στήνουν οι ίδιοι εταιρείες (βλέπε spin off), αυτούς που, σε τελική ανάλυση, θα «αξιολογούνται» θετικότερα από τους υπόλοιπους καθηγητές που απασχολούνται με τη διδασκαλία και την έρευνα μέσα στο πανεπιστήμιο.

Η ΠΑΣΠ επίσης λέει «ναι στην αξιολόγηση του διδακτικού και ερευνητικού έργου των καθηγητών από τους φοιτητές», αλλά και «ναι σε μια αξιολόγηση που δεν κατηγοριοποιεί τις σχολές με κριτήρια της αγοράς αλλά με κύριο στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου». Δηλαδή, λέει «ναι» στην κατηγοριοποίηση, «ναι» στον ανταγωνισμό των ιδρυμάτων για το ποιο θα υπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς, ποιο θα εξασφαλίζει περισσότερα κέρδη στις επιχειρήσεις! Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό. Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου πάντα συνδέει την «αναβάθμιση» του πανεπιστημίου με το άνοιγμά του στην αγορά...
Ενώ και το ΔΙΚΤΥΟ βάζει θέμα σε προκηρύξεις του για «ελευθερία των φοιτητών να μαθαίνουν όπως αυτοί κρίνουν (...) και τελικά να έχουν το δικαίωμα να κρίνουν οι ίδιοι τους διδάσκοντες». Πάτησαν, με άλλα λόγια, την μπανανόφλουδα ότι δήθεν με την «αξιολόγηση» θα έχουν λόγο οι φοιτητές. Ομως, στα «ιδιωτικοποιημένα» ιδρύματα που θα δημιουργήσει η «αξιολόγηση» οι φοιτητές θα αντιμετωπίζονται ως «πελάτες» γι' αυτό και τους δίνεται λόγος στην «αξιολόγηση». Ετσι τους θέλουν, άραγε, τους φοιτητές αυτές οι παρατάξεις; Απ' την άλλη, όπου έχει εφαρμοστεί η «αξιολόγηση» στο εξωτερικό, η γνώμη των φοιτητών οδήγησε σε υποχώρηση της «δύσκολης» γνώσης, άρα και υποχώρηση της ίδιας της επιστήμης, δηλαδή, οι φοιτητές έγιναν συνένοχοι, υπαγόρευσαν οι ίδιοι την υποβάθμιση των πτυχίων τους!

ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ!!9 ΑΠΡΙΛΗ ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ

12 Μαρ 2008

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ. ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ


Όλοι εμείς που σπουδάζουμε στα ΑΕΙ της χώρας και βιώνουμε τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε. και των βιομηχάνων στα μορφωτικά δικαιώματα και το εργασιακό μας μέλλον:

Δεν ανεχόμαστε την ακριβοπληρωμένη ημιμάθεια, τους όλο και περισσότερους ταξικούς φραγμούς, το αφόρητο οικονομικό φορτίο σπουδών στις πλάτες μας και των οικογενειών μας. Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση των σπουδών μας με τη διάσπαση σε κύκλους και το διαμελισμό τους σε σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες, τη μετατροπή των πτυχίων μας σε πιστοποιητικά χωρίς αντίκρισμα. Δεν ανεχόμαστε να ζούμε με τον εφιάλτη της ανεργίας. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε τα εξαντλητικά ωράρια με τα 10ωρα και τα 12ωρα για εξευτελιστικές αμοιβές.

Καταδικάζουμε την ιδιωτικοποίηση, την εξίσωση των ΑΕΙ με τα ΙΕΚ – ΚΕΣ, την άμεση ή έμμεση αναθεώρηση του άρθρου 16, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και το νόμο πλαίσιο – έκτρωμα που απαιτούμε να καταργηθεί. Αντιπαλεύουμε την πλήρη υποταγή και τον ασφυκτικό έλεγχο της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τις δυνάμεις της αγοράς, το κεφάλαιο.

Αγανακτούμε με τη σαπίλα & τη διαφθορά που ενισχύουν οι νόμοι για την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, αλλά και οι παρατάξεις της υποταγής με συναλλαγές, ρουσφέτια και εκβιασμούς.

Απαιτούμε ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση και επάρκεια, οι σπουδές να είναι δωρεάν, να μη δίνουμε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα. Να υπάρχει φοιτητική μέριμνα ώστε να μπορεί κάθε φοιτητής απρόσκοπτα να σπουδάζει. Απαιτούμε τα πανεπιστήμια να λειτουργούν, να διδάσκουν και να ερευνούν με σκοπό τη διαρκή βελτίωση του επιπέδου ζωής όλου του λαού και όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.

Παλεύουμε για μια ριζικά διαφορετική παιδεία, για αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ, ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων στις σπουδές διαφόρων ταχυτήτων

Στις σημερινές συνθήκες που η κατάσταση κάθε λαϊκής οικογένειας έχει φτάσει στα όριά της, που εντείνεται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε κάθε νέο, σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, ο μόνος δρόμος και η μόνη ελπίδα για τις ανάγκες και τα όνειρά μας είναι η εναντίωση και η αμφισβήτηση της πολιτικής που γεννάει τα σκάνδαλα, τα προβλήματα, τους αντιλαϊκούς νόμους. Είναι η κοινή δράση και συμπόρευση με την εργατική τάξη και όλο το λαό ενάντια στον κοινό μας εχθρό, την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη με όποια μάσκα κι αν φορά, έτσι ώστε η πάλη μας να ασκεί ουσιαστική πίεση και να έχει πραγματικά ανατρεπτικά χαρακτηριστικά. Για να ανοίξει ο δρόμος σε μια οικονομία και πολιτική που θα υπηρετεί ολόπλευρα τις ανάγκες μας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Με ισχυρό, μαζικό & διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα! Με συλλόγους ζωντανούς, όπου όλοι οι φοιτητές να συμμετέχουν, να ενημερώνονται και να έχουν λόγο! Με εκπροσώπους που δε θα χρησιμοποιούν την ψήφο μας για είναι μεσάζοντες και χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής. Να οργανωθεί αγωνιστικά από τα κάτω μέχρι πάνω το φοιτητικό κίνημα και να γίνει Πανσπουδαστικό συνέδριο.


Χρειαζόμαστε ισχυρή ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ!


Για όλους τους παραπάνω λόγους:

Συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, παλεύουμε για την ενίσχυση της πολύμορφα, αποφασιστικά και καλούμε όλους τους φοιτητές να κάνουν το ίδιο!!!

10 Μαρ 2008

Πολυμέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας

Εξελιξεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Για όσους τρέφουν και πολύ περισσότερο σπέρνουν αυταπάτες ότι το διάστημα που διανύουμε δεν διαμορφώνονται «συγκυρίες» που απαιτούν τη δυναμική απάντηση από το φοιτητικό κίνημα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ξεκαθάρισε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι το 2008 θα είναι χρονιά πολυμέτωπης επίθεσης σε όλες τις πλευρές της εκπαίδευσης, από την πρωτοβάθμια ως τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Παιδείας καθόρισε για άλλη μια φορά τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική της ΝΔ -πάντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης- και «έκλεισε το μάτι» στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας «κάθε πολιτική δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της».

«Ανταγωνιστικότητα»-«δια βίου εκπαίδευση» — υποταγή των ΑΕΙ και ΤΕΙ στις ανάγκες της αγοράς — εργαζόμενοι που να υποτάσσονται στις αχόρταγες ανάγκες του κεφαλαίου για κερδοφορία είναι οι βασικοί στόχοι τους οποίους ακόμα πιο έντονα θα κυνηγήσει φέτος η κυβέρνηση. Πέρα από τη βέβαιη συμπαράσταση που θα βρει στην αντιπολίτευση, από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε κατάθεση τροπολογιών για το νόμο-πλαίσιο, στήριξη της εφαρμογής του από τους πανεπιστημιακούς – μέλη του κτλ) αφού όπου μπορούν βάζουν και αυτοί ένα χεράκι, προσδοκά και εύχεται να μη συναντήσει και πολλές δυσκολίες από τους φοιτητές και το λαό. «Δυσκολίες» και εμπόδια που μπαίνουν από το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα και, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δυσκολεύουν τη ζωή σε όσους υπερασπίζονται και προωθούν την αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα στα υπουργικά γραφεία, στα γραφεία του ΣΕΒ, στις τμηματικές συνελεύσεις, μέσα και έξω από τις σχολές.

Ξεκάθαρο πρέπει να έχουμε κάθε στιγμή ότι μέσα από την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας θέλουν να παράγουν εργαζόμενους υποταγμένους με δεξιότητες (αντί για γνώσεις) που να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο στις εναλλασσόμενες ανάγκες του κεφαλαίου, να μη διεκδικούν να μην έχουν δικαιώματα.

>> Εφαρμογή Νόμου-Πλαισίου:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε 4 συγκεκριμένα βήματα τα οποία και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα (…) η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έγινε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία ολοκληρώνεται με την ψήφιση του γενικού κανονισμού λειτουργίας των Πανεπιστημίων, τετραετούς οικονομικού προγραμματισμού, τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά και την αξιολόγηση των πανεπιστημίων»*.

Σε στενή συνεργασία με τα εκάστοτε τσιράκια που διαθέτουν μέσα στις τμηματικές συνελεύσεις των σχολών, από τις φοιτητικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ αλλά και τους συμβιβασμένους προέδρους και καθηγητές, ψηφίζουν με χέρια… και πόδια πολλές φορές, μια μια τις διατάξεις του νόμου-Πλαισίου ώστε να εφαρμοστεί, το έκτρωμα αυτό, σε κάθε σχολή και τμήμα. Στο στόχαστρο μπαίνει η δωρεάν λειτουργία των πανεπιστημίων, το ακαδημαϊκό άσυλο, το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των ίδιων των σπουδών ώστε να «παράγονται» από τα «Πανεπιστήμια ΑΕ» εργαζόμενοι φθηνοί, μισομορφωμένοι και ευέλικτοι. Πάντα υπό την απειλή της αναστολής της χρηματοδότησής τους, η «υποχρεωτική» εφαρμογή του φέρνει τα τμήματα όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά των επιχειρήσεων.

>> Κοινοτική Οδηγία 36/05 για τα ΚΕΣ

Με το πρόσχημα ότι με την εναρμόνιση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οδηγία για την ισοτίμηση των ΚΕΣ με τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ, τα κέντρα αυτά θα ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας και δεν θα «παρέχουν υπηρεσίες ανεξέλεγκτα»* προωθείται η νέα αυτή υποβάθμιση των πτυχίων μας. «Εμπόδιο» για να περάσει η κυβέρνηση και αυτή την αντιδραστική ρύθμιση στέκεται το άρθρο 16 που δυστυχώς για αυτούς δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αναδιαρθρώσουν και να κόψουν επιμελώς τα σημεία που αναφέρουν ότι το κράτος οφείλει να παρέχει «δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους». Στην ουσία η αναγνώριση των ΚΕΣ σημαίνει αχρήστευση των πτυχίων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεγαλύτερη ανεργία και πτυχία που θα συνεπάγονται χαμηλούς μισθούς και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Αντί για εφόδιο για σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, τα πτυχία γίνονται πιστοποιητικά ανεργίας.

>> Νομοσχέδια για την Ερευνα και τα Μεταπτυχιακά:

«Είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να συμμετέχουν στην έρευνα…συνδέει το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας και δημιουργεί έτσι μία δυναμική σχέση που μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του μέλλοντος»

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την έρευνα, που έφερε για ψήφιση η κυβέρνηση τις προάλλες στη Βουλή εξυπηρετεί την ανάγκη του κεφαλαίου να υποτάσσεται η έρευνα και τα αποτελέσματά της όλο και περισσότερο στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Αντί, λοιπόν, η έρευνα να στρέφεται στην επίλυση των προβλημάτων του λαού μας, να βελτιώνει τη ζωή και την καθημερινότητά του, κεντρικός στόχος της πολιτικής τους είναι να καθορίζει η ιδιωτική πρωτοβουλία (βλέπε εταιρείες) το ερευνητικό έργο, άρα και το περιεχόμενό της. Η πενιχρή χρηματοδότηση των κρατικών ερευνητικών κέντρων και το γεγονός ότι ήδη οι ερευνητές σήμερα κυνηγάνε σπόνσορες για να χρηματοδοτήσουν τις έρευνές τους, με τις ανάλογες υποχωρήσεις στο περιεχόμενό τους, είναι ένα μικρό δείγμα του τι θα ακολουθήσει. Θέλουν την έρευνα εμπορεύσιμο προϊόν.

Παράλληλα το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά εδραιώνει ακόμα καλύτερα την ήδη υπάρχουσα ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των μεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργούν με δίδακτρα και στενές σχέσεις με τις επιχειρήσεις. Η ουσία του προωθείται ήδη μέσα από αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και την ίδρυση περαιτέρω μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Πετσοκόβοντας τη γνώση, σπάζοντας τις σπουδές σε κύκλους, κόβουν σημαντικά μαθήματα και εργαστήρια από τα προπτυχιακά τμήματα για να δημιουργήσουν πολλές φορές -αμφιβόλου χρησιμότητας- μεταπτυχιακά τα οποία εξάλλου θα καλούνται να βρουν μόνα τους πόρους λειτουργίας.

* Αποσπάσματα από Συνέντευξη Τύπου, Ευ. Στυλιανίδης 21-2-08

5 Μαρ 2008

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Π.Κ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ Δ.Σ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ


Η Πανσπουδαστική κίνηση συνεργασίας καταγγέλλει τις παρατάξεις της ΔΑΠ της ΠΑΣΠ και τους ανεξάρτητους σχετικά με τη θέση που πήραν στη πρόταση της ΔΑΠ για το Μακεδονικό. Συγκεκριμένα η πρόταση της ΔΑΠ μεταξύ άλλων έλεγε και τα εξής: Αλληλεγγύη στους Έλληνες της Μακεδονίας και η Μακεδονία είναι Ελληνική.

Η θέση αυτή είναι άκρως εθνικιστική και υιοθετείται από τα κόμματα του ΛΑΟΣ και άλλα εθνικιστικά υποκείμενα-πολιτικούς φορείς. Αγνοεί την ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί.

Αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για αλλαγή των συνόρων και καλλιεργεί το μίσος ανάμεσα στους λαούς.

Οι παρατάξεις επίσης εγκλωβίστηκαν σε μια συζήτηση γύρω από την ονοματολογία της ΠΓΔΜ όπου η θέση της ΠΚΣ ήταν ότι εάν και εφόσον περιέχεται ο όρος "Μακεδονία", να είναι καθαρά γεωγραφικός και να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, και να καταργηθούν αλυτρωτικά συνθήματα. Ωστόσο ακόμη κι αν δοθεί μια τέτοια λύση που είναι απίθανη, ακόμη και τότε η διαπάλη των αγωγών, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια, διαμορφώνουν συνθήκες νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Τέτοιες θέσεις υπηρετούν την πολιτική του διαίρει και βασίλευε εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών της Ε.Ε.-ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η Π.Κ.Σ. καλεί τους φοιτητές να καταδικάσουν τέτοιες εθνικιστικές θέσεις που είναι επικίνδυνες για την ειρήνη στα Βαλκάνια και στρέφουν τους λαούς να εναντιωθούν μεταξύ τους.

Καλούμε τους φοιτητές να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά και να καταδικάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσιας και την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Ø Διατήρηση των συνόρων όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο-ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ

Ø Σεβασμός στα δικαιώματα των μειονοτήτων

Ø Απεγκλωβισμό της Ελλάδας από την πολιτική του ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΗΣΥΧΑΖΕΙ!!!

Κάλεσμα προς τα Δ.Σ των Φοιτητικών Συλλόγων για το Κόσσοβο

Οι εξελίξεις με την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Κοσόβου ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχιση της επέμβασης των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, που εγκαινιάστηκε πριν από 16 χρόνια, με τον πιο βρώμικο και αιματηρό τρόπο, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ανάμεσα στα μονοπώλια των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ρωσίας για τον έλεγχο των δρόμων πετρελαίου και φυσικού αερίου, για το μοίρασμα των αγορών. Δεν είναι τυχαία η προώθηση δήθεν λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ την ίδια περίοδο.

Στο στόχαστρο μπαίνουν για μια ακόμη φορά οι λαοί της περιοχής που έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος για τα κέρδη των πολυεθνικών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν το ΠΑΣΟΚ, δίνει γη και νερό στους ιμπεριαλιστές, στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Η παράδοση του ελληνικού εδάφους για το βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας για τον πόλεμο στο Ιράκ, η συμμετοχή με ελληνικά στρατεύματα σε δυνάμεις κατοχής είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υποδέχεται τα γεράκια του ΝΑΤΟ, δεσμεύεται και δίνει υποσχέσεις για το νέο ματοκύλισμα των λαών των Βαλκανίων. Με τη στάση της νομιμοποιεί και ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τη νέα δολοφονική επιδρομή στη Γάζα.


Ως Δ.Σ. καταγγέλλουμε τους σχεδιασμούς αυτούς. Είμαστε αλληλέγγυοι στους λαούς της περιοχής. Απαιτούμε:

- Να μην αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

- Να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

- Καμιά συμμετοχή στο νέο στρατό κατοχής της Ε.Ε.


Έξω το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια.

Καμιά συμμετοχή – Καμία εμπλοκή

Ειρηνικά Βαλκάνια είναι αυτά χωρίς ΝΑΤΟ, βάσεις και ιμπεριαλισμό.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ;

Το διάστημα που κύλησε από την ψήφιση του νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι σήμερα, φάνηκε ότι το αντιδραστικό νομοθέτημα μπορεί πράγματι να μην εφαρμοστεί, να μείνει στα χαρτιά και τελικά να καταργηθεί στην πράξη, όπως έχουν δηλώσει τα μαζικά συλλογικά όργανα πανεπιστημιακών και φοιτητών στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Γι' αυτό και η κυβέρνηση σπεύδει να «θωρακίσει» την αντιδραστική πολιτική στα ΑΕΙ με νέα κείμενα υποστηρικτικά του νόμου. Ο Εσωτερικός Κανονισμός - που είναι ένα από αυτά τα κείμενα - προσφέρει στις διοικήσεις των ιδρυμάτων το οπλοστάσιο που χρειάζονται, προκειμένου, αν έχουν την πολιτική βούληση, να επιβάλουν «με το μαστίγιο» την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου μέσα στα ιδρύματα.

Η κυβέρνηση εκβιάζει τα ιδρύματα, απειλώντας ότι θα κόψει τη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ που δε θα υποταχθούν στις αναδιαρθρώσεις και ο υπουργός Παιδείας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η «μεταρρύθμιση» θα εφαρμοστεί, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την προκάτοχό του και ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Την ίδια στιγμή, ανασκουμπώνονται διάφοροι κονδυλοφόροι για να «παραπονεθούν» ότι δήθεν τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, να κλαφτούν ότι η Ελλάδα μένει πίσω, να συκοφαντήσουν όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται ενάντια στις αναδιαρθρώσεις, ως «συντηρητικές μειοψηφίες». Ανάμεσα στους «κήρυκες» και δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, που συμφωνώντας με τις αναδιαρθρώσεις εγκαλούν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και διαχειριστικά θέματα.

Μπορεί, τους τελευταίους μήνες, οι δρόμοι να μην είναι καθημερινά γεμάτοι από φοιτητές που διαδηλώνουν, όμως αυτό δε σημαίνει ότι έχει πάψει ο αγώνας και η σύγκρουση με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Και οι δυνάμεις που συγκρούονται μέσα στα ΑΕΙ δεν είναι οι «προοδευτικοί μεταρρυθμιστές» κι οι «συντηρητικοί», που «δε θέλουν ν' αλλάξει τίποτα», από την άλλη. Η ποιότητα των σπουδών και των ιδρυμάτων που επικαλούνται όσοι παλεύουν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν είναι έννοια ουδέτερη και a priori προοδευτική. Αλλο πράγμα η ποιότητα για το κεφάλαιο κι άλλο η ποιότητα για την εργατική τάξη. Αλλο πανεπιστήμιο έχουν ανάγκη τα μονοπώλια κι άλλο ο λαός. Αυτός είναι ο πυρήνας της σύγκρουσης.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι πότε θα αρχίσουν να διαγράφονται οι αιώνιοι φοιτητές ή πότε θα διεξαχθούν πρυτανικές εκλογές με το νέο σύστημα... Για την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, το ζητούμενο είναι να προσαρμοστεί το ταχύτερο το πανεπιστήμιο στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, να προσδεθεί στενότερα με τις επιχειρήσεις, να δουλεύει μαζί μ' αυτές γι' αυτές, να ετοιμάζει μάζες μισοειδικευμένων εκμεταλλεύσιμων αποφοίτων, να παράγει εγκεφάλους που θα βασανίζονται για τη μακροημέρευση των κερδών και της εξουσίας του κεφαλαίου. Το ζητούμενο για το λαό είναι ένα πανεπιστήμιο αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν, ένα ίδρυμα που θα βγάζει επιστήμονες ικανούς να παλέψουν για τα δίκια του λαού και για την πρόοδό του, ικανούς να προσφέρουν στο λαό και να αναπτύξουν την επιστήμη με αυτά τα κριτήρια.

5 Φεβ 2008

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!!!!



Η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 13/2/08 ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 10.00 π.μ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

4 Φεβ 2008

ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ...

ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ ΤΜΟΔ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13/2/08.ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΚΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ SITE.ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗ ΣΟΒΑΡΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΜΕΣΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ.ΟΙ ΔΑΠ-ΠΑΣΠ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΠΕΜΕΝΑΝ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΚΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΠΚΣ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΗ ΟΤΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ...ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΔΕΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕ ΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΚΣ.ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΠΑΣΠ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΚΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΙΓΟΤΑΝ ΤΟ..."ΠΑΛΙΟ" ΠΑΣΟΚ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΟΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ..Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΑΠ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ,ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 20/2/08.ΔΗΛΑΔΗ...ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ!!ΗΜΑΡΤΟΝ!!


ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΓΕΝΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/2/08 ΣΤΙΣ 19.00 μ.μ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ:ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΟ.

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ..

1 Φεβ 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΒΛΗΘΕΝΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ!!!


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΔΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΕΞΑIΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 31/2/08 ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 1/2/08 ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18/2 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 19/2 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.

Η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!!

29 Ιαν 2008

ΕΚΤΑΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ!

ΕΞΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31-1-2008 ΔΕ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ.Η ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΝ ΛΟΓΩ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ Η Η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΑ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ.

Υ.Γ:Υπενθυμίζεται ότι ούτε την Τετάρτη 30-1-2008 ΔΕ θα πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα μαθήματα λόγω της γιορτής των Τριών Ιεραρχών.

26 Ιαν 2008

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΚΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!!!

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Αν και ο όρος τοπικά προβλήματα δεν είναι ακριβώς σωστός με την έννοια ότι τα προβλήματα πηγάζουν από την κυρίαρχη πολιτική τον χρησιμοποιούμε εννοώντας τα ειδικότερα προβλήματα που εμφανίζονται στο νησί ,πέρα από τα γενικά και δυσκολεύουν τόσο την ζωή των φοιτητών αλλά και την λειτουργία του ίδιου του πανεπιστήμιου.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ

Στέγαση σχολών

Η ίδρυση νέων τμημάτων απ΄ τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με αμφισβητούμενο περιεχόμενο σπουδών, αλλά και χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών, έχει οδηγήσει πολλά ΑΕΙ-ΤΕΙ σε όλη τη χώρα ουσιαστικά να ΄ναι άστεγα. Η πολιτική αυτή της ανεξέλεγκτης ίδρυσης τμημάτων εκτός όλων των άλλων να΄ναι και εξαιρετικά σπάταλη. Τα χρήματα που ξοδεύονται από τα τμήματα για τα ενοίκια αποτελούν ένα τεράστιο ποσό, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει άλλες ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 33000 € που ξοδεύονται μηνιαίως για τη στέγαση του ΤΝΕΥ-ΤΜΟΔ. Οι φοιτητές στοιβάζονται σε κτίρια που δεν έχουν προδιαγραφές για να λειτουργήσουν ως πανεπιστήμια και αντιμετωπίζουν τόσο προβλήματα αιθουσών όσο και εργαστηριακών χώρων, π.χ. ΤΜΟΔ. Στη Χίο το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζει το ΤΜΟΔ και το ΤΝΕΥ. Η λειτουργία αυτών των δύο τμημάτων βρίσκεται στον αέρα.

Η ΠΚΣ θεωρεί μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης στα Ταμπάκικα. Όλα τα υπόλοιπα μέτρα δεν μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα της στέγασης και της ομαλής λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι Φοιτητικές Εστίες

Η πρόταση μας για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλους προϋποθέτει τη δημόσια στέγαση για όλους τους φοιτητές. Τα δωμάτια των φοιτητικών εστιών (179) δεν μπορούν να καλύψουν τους 1200 φοιτητές που υπάρχουν στο νησί. Άλλοι τόσοι περίπου (180) παίρνουν το επίδομα στέγασης, περίπου 150€. Τα τελευταία χρόνια λόγω και της υποχρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης απ΄ τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα στις Φ.Ε. είτε λόγω ανεπαρκών συντηρήσεων είτε λόγω κακοτεχνιών.

Ταυτόχρονα, το ίδιο το πανεπιστήμιο υλοποιώντας τον νέο Νόμο Πλαίσιο για τη λειτουργία των ιδρυμάτων επιδιώκει τόσο την επαναφορά των ενοικίων όσο και για την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου ( security ).

Απαιτούμε:

  • Περιφρούρηση των κατακτήσεων των φοιτητών ( δωρεάν διαμονή στις εστίες, διατήρηση ασύλου )
  • Δημιουργία νέων φοιτητικών κατοικιών ( Β φάση )
  • Αύξηση του επιδόματος στέγης στα 300 ευρώ

Η Φοιτητική Λέσχη

Η πρόταση μας για δημόσια-δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθείται στο ζήτημα της σίτισης των φοιτητών. Το φοιτητικό εστιατόριο στεγάζεται σ έναν ακατάλληλο και επικίνδυνο χώρο για την υγεία των φοιτητών. Ενώ και το πόσο που διαθέτει το πανεπιστήμιο για την σίτιση του κάθε φοιτητή δεν ξεπερνά τα 2€.

Απαιτούμε:

  • Τη μετεγκατάσταση της λέσχης σε χώρο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την λειτουργία του φοιτητικού εστιατορίου, μέχρι να δημιουργηθεί φοιτητική λέσχη στα Ταμπάκικα.
  • Την κατοχύρωση της Δωρεάν Σίτισης με το πέρασμα της διαχείρισης της φοιτητικής λέσχης στο πανεπιστήμιο.

Βιβλιοθήκη και Υπολογιστικό Κέντρο

Η ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου, η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, η επιστημονική έρευνα απαιτεί και τις ανάλογες υποδομές. Αυτή τη στιγμή βιβλιοθήκη υπάρχει μόνο στο ΤΔΕ ενώ δεν επαρκεί για καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες. Χώροι μικροί και τα βιβλία στοιβάζονται σε κούτες. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα πανεπιστήμιο χωρίς βιβλιοθήκη και υπολογιστικό κέντρο και μάλιστα με ωράρια που να μπορούν να αξιοποιούνται από τους φοιτητές όλοι τη μέρα.

Απαιτούμε:

· Τη δημιοργία κτηρίου βιβλιοθήκης και υπολογιστικού κέντρου στα Ταμπάκικα.

· Τη διεκδίκηση σημαντικού ποσού για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης, με σύγχρονα βιβλία, αλλά και όλων των φιλοσοφικών ρευμάτων.

Επαγγελματικα Δικαιωματα

Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων δε λύνει από μόνη ούτε το πρόβλημα της ανεργίας στους πτυχιούχους, ούτε το ζήτημα των αξιοπρεπών μισθών. Το πρόβλημα του ΤΜΟΔ το αντιμετωπίζουν πολλές σχολές τόσο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι σοβαρό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται στη λογική «ας μας κατοχυρώσει το ΤΕΕ επαγγελματικά δικαιώματα, κι ας είναι ότι να ‘ναι». Δεν αρκεί απλά να κατοχυρώσεις ότι μπορείς να ασκήσεις ένα επάγγελμα. Το ζήτημα είναι να έχεις πάρει και την απαραίτητη επιστημονική γνώση για να μπορείς να το ασκήσεις. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι διαχειριστικό. Η κυβέρνηση , το ΠΑΣΟΚ και το κεφαλαίο, επιθυμούν τη λειτουργία τμημάτων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα με στόχο τη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό που απαιτείται είναι να δώσουν λύση οι υπεύθυνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα. Να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα που να κάνει ξεκάθαρο το τι επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να΄χει ο απόφοιτος του ΤΜΟΔ.

Τμήμα Τουρισμού

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού που επιθυμούν τόσο το πανεπιστήμιο όσο και οι τοπικοί φορείς. Κατ ‘αρχήν ο τουρισμός δεν είναι επιστήμη. Οι ίδιοι οι αστοί οικονομολόγοι ορίζουν ότι ο τουρισμός είναι αντικείμενο της οικονομικής δραστηριότητας. Κατά συνέπεια η ίδρυση ενός τέτοιου τμήματος δεν έρχεται να καλύψει επιστημονικές ανάγκες στην παραγωγική δραστηριότητα. Η ΠΚΣ στέκεται αρνητικά στην ίδρυση αυτού του τμήματος. Η ίδρυση αυτού του τμήματος πατάει στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της υποβάθμισης της επιστημονικής γνώσης, της αντιμετώπισης του φοιτητή ως πελάτη. Επίσης θα δημιουργήσει στρατιά νέων απόφοιτών χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Αλλά και επιστημονικό αντικείμενο να υπήρχε δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την ίδρυση νέου τμήματος π.χ. κτιριακό ΤΝΕΥ-ΤΜΟΔ, φοιτητική λέσχη και εστία κτλ.

Τα Μεταπτυχιακά

Ο νέος νόμος κατοχυρώνει δίδακτρα σ΄ όλα τα μεταπτυχιακά καθώς και τη δυνατότητα να δημιουργηθούν τα τμήματα μεταπτυχιακά προγράμματα, ευέλικτα, που θα τα προσαρμόζουν στις ανάγκες της αγοράς.

Απαιτούμε:

· Να καταργηθούν τα δίδακτρα ( 4500€ ) στα μεταπτυχιακά της Χίου.

· Τα μεταπτυχιακά ενός κύκλου να οδηγούν σε διδακτορικό.

Η ποιότητα Ζωής

Το πανεπιστήμιο θα πρέπει να περιλαμβάνει αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους ώστε να αξιοποιούν οι φοιτητές τα ενδιαφέροντα τους στον ελεύθερο χρόνο ( π.χ. γήπεδα, συγκροτήματα, ραδιοφωνικοί σταθμοί, θεατρικά κτλ. ). Οι πολιτιστικές ομάδες που υπάρχουν είτε φυτοζωούν είτε έπαψαν να υπάρχουν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης.

Απαιτούμε:

· Τη λύση των προβλημάτων των πολιτιστικών ομάδων.

· Τη διεκδίκηση πόρων για τη χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών

Οι συμβασιούχοι 407-Προσωπικό

Το πανεπιστήμιο χρειάζεται επιστημονικό και ειδικευμένο προσωπικό με πλήρη και σταθερή εργασία για τη λειτουργία του. Ο θεσμός των συμβασιούχων και μάλιστα απλήρωτων για πολλούς μήνες, έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα τους στη σταθερή εργασία.

Απαιτούμε:

· Τη μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων.

· Την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού

Ο ενωμένος αγώνας όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές λύσεις που να αναβαθμίζουν τα τμήματα του πανεπιστημίου του νησιού μας.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!!!!!

Τα σχόλια δικά σας...

Υ.Γ:Όπως πάντα τα σχόλια τα οποία περιέχουν υβριστκό περιεχόμενο δε θα αναρτούνται..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 24-1-08 ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Η σημερινή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από την Πρυτανική Αρχή μπορούμε να πούμε ότι μας έκανε να βγάλουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το γίνεται και το τι επρόκειτο να γίνει όσο αναφορά το κτηριακό ζήτημα των σχολών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη Χίο.Τα συμπεράσματα τα οποία μπορούμε να αποκομίσουμε κινούνται πάνω στους εξής άξονες:

1.Οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε ήταν και είναι κοντά στα προβλήματα του Πανεπιστημίου από την ίδρυση του αφού ποτέ δε χρηματοδότησαν την κατασκευή της Πανεπιστημιούπολης στα Ταμπάκικα με αποτέλεσμα το ΤΜΟΔ και το ΤΝΕΥ να είναι ΑΣΤΕΓΑ και να καταλήγουν να κάνουν «δημοπρασίες» για το πού θα πάνε να εγκατασταθούν προσωρινά!!! ΕΛΕΟΣ!!!!

2. Οι κυβερνήσεις ουδέποτε σχεδίασαν τη στρατηγική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στους τομείς:

  • Κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή(αίθουσες διδασκαλίας,βιβλιοθήκη.υπολογιστικό κέντρο,αναγνωστήρια)
  • Κάλυψη των θέσεων ΔΕΠ με επιστημονικό προσωπικό σ΄όλους τους τομείς των-εδώ-τμημάτων.
  • Ποιότητα ζωής:Δημιουργώντας τις υποδομές για τη δημιουργική ζωή των καθηγητών και φοιτητών.

3.Κάποιοι αντιμετωπίζουν τους φοιτητές στο νησί ως πελάτες,οι οποίοι θα αφήσουν τα λεφτά τους, και όχι ως Ακαδημαϊκούς πολίτες(κ.Μπουρνιά-Nομαρχιακή Σύμβουλος ΝΔ-: «Χάρηκα που είδα φοιτητές στην Απλωταριά να ψωνίζουν…»,κ.Μυλωνάδης-Ιδιοκτήτης των κτιρίων του ΤΜΟΔ-:«Εγώ θα μιλήσω ως ιδιοκτήτης του ΤΜΟΔ…»).

4. Την αναγκαιότητα της δημιουργίας μετώπου Δράσης και Διεκδίκησης :

  • Των αναγκαίων κονδυλίων για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης στα Ταμπάκικα από εθνικούς πόρους του ΥΠΕΠΘ.
  • Το χαρακτηρισμό της περιοχής στο χωροταξικό σχεδιασμό ως χώρο ανάπτυξης εκπ/κών δραστηριοτήτων.
  • Την ενίσχυση των προσπαθειών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με κονδύλια απ΄το Δ΄ΚΠΣ με ευθύνη της Ν.Α Χίου.
  • Την ενίσχυση των προσπαθειών της πρυτανικής αρχής με το έμπειρο και καταξιωμένο επιστημονικό προσωπικό των Τεχνικών υπηρεσιών της Ν.Α και του Δήμου Χίου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ΠΚΣ θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις.

12 Ιαν 2008

ANAKOIΝΩΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΚΣ!


Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας προχώρησε στη δημιουργία κινηματογραφικής ομάδας όπου μπορεί να συμμετέχει ο καθένας χωρίς καμία συνδρομή και τέτοια περίεργα!

Οι προβολές της κινηματογραφικής ομάδας της ΠΚΣ ξεκίνησαν.Η αρχή έγινε στις 13/12/2007 με την ταινία Τα πέτρινα χρόνια στη μεγάλη αίθουσα του ΤΔΕ.Η συνέχεια έπειται ανάλογα και με τα προγγράματα των εξεταστικών των σχολών.Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην ομάδα μπορεί να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε μέλος της ΠΚΣ .Προτάσεις για ταινίες μπορείτε να γράψετε στα σχόλια όπου για δημοσίευση θα βάλετε ανώνυμος και στο σχόλιο βάζετε ή nickname ή το κανονικό σας όνομα.ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως οι προβολές είναι ΔΩΡΕΑΝ!!

Υ.Γ:Για την ομαλή λειτουργία του blog όλα τα σχόλια θα γίνονται δεκτά εκτός εκείνων των οποίων το περιεχόμενο είναι υβριστικό.

ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ

Καλή μας αρχή!Αυτή είναι η πρώτη απόπειρα δημιουργίας blog της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. Χίου δοσμένη με μπόλικο ερασιτεχνισμό αλλά και με διάθεση για καθημερινή βελτίωση!Μέσα απ' αυτό το blog θα έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνούμε καθημερινά για τις εξελίξεις στη σχολή μας αλλά και γενικότερα καθώς και για τις πολύμορφες δρατηριότητες της ΠΚΣ Χίου.
Ελπίζουμε να σας αρέσει!Καλή εξερεύνηση..

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


Ανακοίνωση για την νέα χρονιά και τους νέους αγώνες

Νέα χρονιά ξεκινάει και μπροστά στο φοιτητικό κίνημα προβάλλουν μια σειρά από προκλήσεις και μάχες που πρέπει να δώσει με επιτυχία!
Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και νεολαίοι όχι μόνο αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική της κυβέρνησης πλήττει τα δικαιώματά τους αλλά και συνειδητοποιούν ότι την απάντηση θα τη δώσουν μέσα από το δρόμο του αγώνα.Ακόμα και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αναγκάζονται να μιλήσουν για απώλειες του δικομματισμού και δυσκολίες της κυβέρνησης να προωθήσει τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο απεργιακός ξεσηκωμός έστειλε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση!
Την ανάγκασε την να καταφύγει σε ελιγμούς για να προωθήσει, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της. Στην κατεύθυνση αυτή «φημολογείται» ότι το τελικό σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό δεν θα ενσωματώνει όλες τις αναγγελθείσες ρυθμίσεις. Στην ίδια ρότα κινούνται και τα μέτρα για την παιδεία τα οποία, υπό την πίεση των αντιδράσεων, «φημολογείται» ότι θα καθυστερήσουν.

Οι εξελίξεις αυτές υποδεικνύουν στους φοιτητές τη συνέχιση της πάλης τους το δυνάμωμα της αντίστασης στην πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΕΕ. Το 2008 μπορεί να είναι χρονιά αντεπίθεσης μέσα από τους αγώνες που θα αναπτυχθούν ώστε να αποτραπούν τα αντιδραστικά μέτρα και να αποσπαστούν κατακτήσεις, χρονιά που οι φοιτητές θα αποδυναμώσουν μέσα από την καθημερινή τους πάλη τους φορείς της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, χρονιά που θα δυναμώσει η συσπείρωση και κοινή δράση όλο και περισσότερων φοιτητών στην Πανσπουδαστική.

Οι φοιτητές μαζί με το λαό έχουν να δώσουν κοινές μάχες για το ασφαλιστικό!
Η Πανσπουδαστική προβάλλει την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με πρώτο σταθμό τη μαζική συμμετοχή των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στις 22/1 στα συλλαλητήρια που έχουν προκηρύξει εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου καθώς και σε καινούρια πανεργατική απεργία.

Αξιοποιούμε την πείρα από τη μεγάλη απεργία στις 12/12!
Έγιναν βήματα στη συμπόρευση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό. Χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν στη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση. Το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να δώσει το δικό του στίγμα και παράλληλα μέσα στις σχολές πραγματοποιήθηκαν μία σειρά περιοδειών εκπροσώπων του εργατικού κινήματος για να ενημερωθούν οι φοιτητές για την κατάσταση που επικρατεί στους κλάδους τους. Επίσης φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών, των δικηγόρων, των δημοσιογράφων και των μηχανικών.

Επιτίθενται στα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στο εργασιακά μας μέλλον μας, στη ζωή μας!
Το εργασιακό μας μέλλον επιδεινώνεται και τα μορφωτικά μας δικαιώματα υποβαθμίζονται μέσω της επιχειρούμενης εξίσωσης προς τα κάτω των πτυχίων μας με τα πτυχία των ψευτοκολλεγίων. Από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, οι οποίες έγιναν αμέσως μετά τη συνάντησή του με μέλη του αμερικάνικού Κογκρέσου και με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναγνώριση όχι μόνο των ψευτοκολλεγίων της ΕΕ αλλά και των αμερικανικών (για τα οποία καμία ευρωπαϊκή οδηγία δεν υπάρχει). Από τα παραπάνω αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει αναγκαστικά μία κοινοτική οδηγία με την οποία διαφωνεί αλλά επιδιώκει με κάθε τρόπο να αναγνωρίσει τα ψευτοκολλέγια, είτε είναι ευρωπαϊκά είτε είναι αμερικάνικα. Με βάση τις δηλώσεις του Στυλιανίδη σύντομα αναμένεται να έχουμε εξελίξεις στο θέμα των ΚΕΣ.

Παράλληλα ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας δηλώνει στο ραδιόφωνο ότι τα δημοσιεύματα περί παγώματος του νόμου πλαισίου είναι «τακτικός ελιγμός, ένα βήμα πίσω για να κάνει ένα άλμα μπροστά». Ομολογεί δηλαδή ότι ετοιμάζει νέα μέτρα προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής. Ήδη η ΕΕ πιέζει για την εφαρμογή του συστήματος των Πιστωτικών Μονάδων (του συστήματος που αποδομεί τα πτυχία και τα μετατρέπει σε άθροισμα σκόρπιων γνώσεων) και για την εφαρμογή της αξιολόγησης των πανεπιστημίων (της διαδικασίας ελέγχου των αναδιαρθρώσεων και του βαθμού υποταγής των πανεπιστημίων στις ανάγκες του κεφαλαίου). Καλούμε του φοιτητικούς συλλόγους να εντείνουν την πάλη τους απέναντι στην εξίσωση προς τα κάτω με τα ΚΕΣ και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης και των πιστωτικών μονάδων που θα προωθηθούν με αφορμή την εφαρμογή του νόμου Πλαίσιο.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν οι εξεταστικές. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να αναλάβουν δράση για να επιβάλλουν την ομαλή και εύρυθμη διεξαγωγή τους. Κάτι που έχει να κάνει με το να μην υπάρχουν μαζικά κοψίματα, να δοθούν αμέσως όλα τα απαραίτητα συγγράμματα και να μην μπουν θέματα εκτός της ύλης των συγγραμμάτων που έχουν ήδη διανεμηθεί.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο σκηνικό ώθηση στο συντονισμό και στην περαιτέρω οργάνωση του φοιτητικού κινήματος μπορεί να δώσει η συγκρότηση της ΕΦΕΕ. Το δίλημμα για τους φοιτητές μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: «Αν όχι εμείς–Ποιοί; Αν όχι τώρα–Πότε;» Καλούμε τους φοιτητές να πιέσουν για τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, που έχει να κάνει με το να οριστούν εκπρόσωποι για αυτό από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια και να καταλήξει η ημερομηνία της πραγματοποίησής του.
Και την Νέα Χρονιά
Όλοι στον Αγώνα: